Po deseti letech se konečně radnice Prahy 7 dočkala verdiktu soudu ohledně školky v ulici U Průhonu. „V roce 2007 ztratila městská část definitivně přístup ke své školce v ulici U Průhonu. Po novém roce se již do školky nedostala,“ uvedl starosta Jan Jan Čižinský (P7S).

Chybu udělala radnice v roce 1994 při odprodeji poloviny budovy, kudy byl přístup do vnitrobloku. Problém způsobilo, že nebylo zřízeno věcné břemeno spočívající v právu průchodu a průjezdu budovou. Po sporech s vlastníky začaly soudní pře mezi radnicí a majiteli.

Jak to vypadá, když se role ve školce změní:

Radnice po dlouholetých sporech v úterý 23. května 2017 vyhrála u Městského soudu v Praze občanskoprávní soud o povolení nezbytné cesty k mateřské škole. „Ve středu 24. května pak vyhrála také správní soud u Městského soudu v Praze, který rozhodl, že přístupy ke školce mohou být veřejnou komunikací. Oba rozsudky budou pravomocné doručením,“ uvedl mluvčí radnice Martin Vokuš.

Školka by měla být v budoucnu opět otevřena. Tomu bude předcházet rekonstrukce budovy. „Dvě třídy, které jsou nyní v té školce, budeme potřebovat již za dva roky. Navíc v roce 2020 budou mít rodiče všech dvouletých dětí právo na školku a těchto 56 míst pro nás bude zcela nezbytných,“ doplnil Čižinský.