Prarodiče si zažili, jaké to je strávit odpoledne s dětmi, aniž by kolem nich museli skákat. Teď se o ně stala jejich vnoučata. Nosila jim vše, co jim na očích viděla. Děti nejen obsluhovaly. Jídlo, které nosily, napekly a připravily úplně samy, tedy s dopomocí paní učitelky. „Akci pořádáme jen jednou v roce. Děti celý den připravovaly pohoštění,“ prozradila ředitelka Magdalena Kapucianová, která stála ve stánku společně s další paní učitelkou.

Odpoledne ale nebylo pouze o jídle a pití. Děti s panem učitelem nacvičily dvě písničky na flétnu, které zahrály hned několikrát, aby si je prarodiče mohli nafotit ze všech úhlů. „Moc se nám tahle akce líbí. Nechal bych se takto rozmazlovat klidně denně,“ smál se dědeček Lukáš (67), který pozoroval pobíhající mrňata.

Nadšení tvůrci

A ti, kteří neodpočívali a nedegustovali, stáli modelem. Nadaná vnoučata tak každému svému prarodiči vytvořila portrét. „Tady máš, babi,“ podávala malá Terezka obrázek, který vypadal jako povedená karikatura. „Kdybych tak měla takhle červené vlasy. To budu muset vyzkoušet,“ smála se babička malé holčičky.

Akce není v Toulcově dvoře v mateřské škole ojedinělá. Naopak. Tady se slaví neustále. Za dva týdny tady například plánují loučení s těmi, kteří v září nastoupí do první třídy. S předškoláky se tady rozloučí puštěním motýlů, kteří by se měli vylíhnout přesně 14., v den rozlučky.

Představení školky

Mateřská škola Semínko vznikla v roce 2003 v ekologickém centru Toulcův dvůr. V tamější soukromé školce se snaží děti vychovávat k ekologii a zdravému životnímu stylu. Děti zde navíc mohou navštěvovat zvířata, která mají hned za plotem.

Podívejte se na fotografie z akce:

Fotogalerie
40 fotografií