I když si mnoho Čechů stále stěžuje, že pivo je rok od roku dražší, v porovnání se světem jsme na tom opravdu dobře. Deutsche Bank se rozhodla srovnat téměř 50 velkých světových metropolí v ceně piva a Praha se stala jasným vítězem. I to je důvod, proč do tuzemska míří velké množství turistů. Na světové poměry tu lidé najdou velice levný alkohol.

Oproti českým 32,50 korunám za půl litru zlatavého moku někde zaplatíte i několikanásobek. A nemusíme chodit daleko. Téměř 250 korun stojí pivo v Norsku, což je na české poměry astronomická částka. S tím se ale pojí částečná prohibice, kterou severské země mají. Alkohol jen tak v obchodě nekoupíte. Ovšem draho je i ve Francii, kde stojí sklenice 150 korun.

Jak to vypadá v pivovaru?

Překvapivě drahé pivo je ale také v Singapuru, kde za něj dáte asi 225 korun a pozadu nejsou ani americká města jako Boston a New York. Naopak z evropských metropolí je kromě Prahy cenově dostupné pivo v Lisabonu nebo Varšavě, kde stojí český nejoblíbenější nápoj 50, respektive 58 korun.

Pokud však chcete za levným pivem na dovolenou mimo Evropu, vyplatí se jet do Jihoafrické republiky. Kapské Město a Johannesbugh se umístily v poslední čtveřici nejlevnějších měst. Za pintu si číšníci řeknou necelých padesát korun. Podle celosvětových statistik však Praha zcela nejlevnější není. Ještě méně zaplatíte například na Slovensku, v Kyjevě nebo také Krakově. 

Fotogalerie
5 fotografií