„Tato cena nám připomíná, že mezi námi žijí lidé s velkou vnitřní silou a odvahou postavit se za hodnoty demokracie, svobody a pravdy,“ uvedl na předávání ceny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Němcové poděkoval za odvahu a vytrvalost, s níž čelila komunistickému režimu.

Dana Němcová, matka sedmi dětí, prožila v roce 1979 těžké časy. Strávila šest měsíců ve vazbě a následně ji odsoudili k tříletému trestu za podvrácení republiky s podmíněným odkladem na pět let. Čekala při tom tehdy tři roky ve vězení.

Výslechy Státní bezpečností

„Pět let jsem tedy neměla pokračovat ve své trestné činnosti, což jsem pokračovala vesele. Tenkrát ale asi narazili na odpor odněkud, co na ně platilo. Tipovala bych to na západní komunisty,“ vzpomíná se smíchem oceněná laureátka.

Do vězení se poté vrátila ještě v roce 1989, kdy působila jako mluvčí Charty 77. Stále ji tak vyslýchala Státní bezpečnost. „Měla jsem nutkání vyjádřit se k něčemu, co se mi nelíbilo. Kdybych to neudělala, byla bych spoluzodpovědná za to, že se to děje. A když se mi to zdá, že se děje nějaká nespravedlnost, považuji to za důležité se proti tomu nějakým způsobem postavit,“ dodala.

Němcová je nyní šestou držitelkou ocenění, které je pojmenováno po spisovateli Arnoštu Lustigovi. Čtrnáctičlenný výbor ocenil její celoživotní postoje a boj proti režimu. Laureátka také v roce 1978 spoluzaložila Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) – organizaci, která pomáhala obětem komunistického bezpráví.

„Dana Němcová je vekou laureátkou Ceny Arnošta Lustiga. Její zvolení je připomínkou jejích osobních hodnot, které ve svém životě mnohokrát prokázala. Také ale připomíná Chartu 77, Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných a další události, které jsou sice velmi vzdálené z hlediska lidského života, ale velmi blízké z pohledu národní historie. Němcová je důkazem toho, že chartisté konali správně,“ popsal Pavel Smutný, který je jedním z původců ceny.

Podívejte se na fotky Dany Němcové:

Fotogalerie
5 fotografií