S Františkem Havlátem a dvěma majitelkami napadených psů redaktorka Blesk.cz obešla místa na Černém Mostě, kde ke střetu psa s kancem došlo. „Jak vidíte, stojíme na cestě jen kousek od domů,“ popsal František Havlát a zdůraznil, že nejsme v lese. „Nedivím se, že k útokům došlo právě tady. Neprostupná křoviska, která vedou podél cesty, kudy denně chodí desítky lidí a kde k neštěstí došlo, jsou ideální úkryt pro prasata,“ uvedl.

Právě v neudržovaných pozemcích vidí první velký problém. „Jak jsem zjistil, většina z nich patří pražskému magistrátu a ten by se měl postarat o to, aby pozemky upravil, prasata tak nebudou mít místo, kde se ukrýt, pokud v okolí ovšem nebudou lány řepky a kukuřice,“ dodal Havlát.

Na videorozhovor s Františkem Havlátem se podívejte zde:

Pěstování těchto plodin na polích na okrajích měst vidí odborník Havlát jako největší problém v přemnožení prasat. „Řepka jim skýtá dobrý kryt a kukuřice výbornou potravu,“ říká.

Pozdní řešení

Podle něj myslivci v dané lokalitě špatně vyhodnotili stavy odlovu od roku 2009 do současnosti a vyváželi do lesů odpad pečivárenské výroby. Chybné podle něj byly také odstřely. „Ta tolerance by měla být nulová. Je jasné, že ne vždy to takto bude, ale myslivci se o to nesnažili a situaci zcela podcenili,“ zmínil Havlát.

S vyhodnocením problému a řešení této situace pak přišel na pražský magistrát za radní Janou Plamínkovou, která má životní prostředí v gesci. U ní však zcela nepochodil. Ta navíc označila některé nápady Havláta za nesmyslné. Ovšem přiznává, že o pozemky se město mělo starat dříve a lépe.

Operativní řešení bylo dobré

„Praha situaci řešila operativně. Byla přijata opatření, jejichž výsledkem by mělo být vytlačení černé zvěře dále od obytné zóny. Oproti minulému období se odstřel zdvojnásobil na 119 kusů černé zvěře,“ popsala pro Blesk.cz Plamínková.

„Opatření jsou dlouhodobá, výsledek se však nemusí objevit hned. Situace na východě Prahy se ale po opatřeních stabilizovala, další konfliktní situace se již neobjevily. Lesy hlavního města Prahy nově čistí zarostlé pozemky a vytvářejí průseky, díky kterým by mohl být lov efektivnější. V odstřelu divočáků je ale třeba pokračovat,“ doplňuje dále. Zcela se však vyhrazuje proti Havlátovi.

Špatné návrhy

„Pan František Havlát se nám ozval, ale bylo to v době, kdy již byla realizována všechna příslušná opatření – navíc jeho telefonické rádoby návrhy neobsahovaly nic nového, co by se v podmínkách hlavního města Prahy dalo použít,“ popisuje. „Jeho hlavním zájmem bylo zviditelnění se v médiích a možná i vidina tučné odměny za poradenské služby,“ pokračuje.

Podle ní ale také naštval velké množství myslivců. „Musím se ještě zastavit u návrhu, který prezentoval v deníku Metro a který doslova nadzvedl myslivce, tedy, že zařídí, aby bylo možné použít k lovu černé zvěře velké broky. Toto je v přímém rozporu se zákonem. Pan Havlát není tím odborníkem, se kterým by bylo možné vzniklou situaci řešit, a to ani do budoucna,“ dodává nakonec.

Podívejte se na fotky, co všechno už divočáci v Praze způsobili:

Fotogalerie
28 fotografií