Jaro je tím nejlepším obdobím pro údržbu automobilu. Zablácené ulice se po zimě pročistí a lidé se mohou pustit do mytí a pravidelného servisování. Milovníci svých vozů často neodolají a pouští se do takových zásahů sami.

„Dnešní technika vozidel už je obvykle natolik složitá, že málokdo vymění těsnění pod hlavou na počkání pod pouliční lampou. Rozhodnete-li si sami vyměnit olej na ulici, přehodit letní komplety kol místo zimních, přesto můžete narazit na několik omezení. Tím zásadním je vodní zákon,“ upozorňuje Robert Vacek z Autoklubu České republiky.

Co zákon řeší?

Tento zákon zjednodušeně zakazuje činnosti, při kterých může nastat ohrožení vod. V tomto případě by k takové události mohlo dojít například tím, že během venkovní údržby vozu kapou z auta na zem zbytky oleje, různé čističe nebo další látky. „Nejde o malichernost, jedna kapka oleje znehodnotí milion kapek vody,“ prozradil odborník, že tyto situace nelze podceňovat.

Pokud se během údržby rozhodnete rozebírat jednotlivé součástky, také v tomto případě se můžete dostat do křížku se zákonem. Rozebrané díly může kutil v zápalu práce odkládat vedle sebe například na chodník, s čímž může mít problémy městská policie. Ta na věc bude pohlížet jako na zábor veřejné plochy, i když v omezené míře. „Opravdový mechanik však toto neučiní, přesné díly vozidla by mohl znehodnotit jemným pískem či prachem,“ uvedl Robert Vacek.

Měňte gumy s rozvahou

Jednou z často podomácku prováděných úprav na vozech je výměna pneumatik. V současnosti berou lidé autoservisy útokem a přezouvají ze zimních gum na letní, řidiči ale často s vidinou ušetřit volí variantu obutí vozu svépomocí nebo za asistence hodného souseda.

„Budete-li měnit teď na jaře svépomocí zimní komplety kol za letní, vždy pečlivě zajistěte vozidlo proti rozjetí a pádu z heveru, abyste nezranili sebe a ostatní v okolí. Větší údržbu a servis provádějte v příslušné a vybavené dílně, ať už samostatně, nebo s odborníky. Servisy a autodílny jsou vybaveny proti úniku provozních kapalin, mají sjednanou likvidaci znečištěných hadrů nebo použitých dílů a náplní,“ dodal odborník Autoklubu České republiky.

Jak skladovat zimní pneumatiky? Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Kam se zimními pneumatikami? Správné uskladnění vám může ušetřit tisíce! auto.cz