Nové lince 23 se říká nostalgická. Vede ze Zvonařky přes Karlovo náměstí, Újezd, Malostranskou a Pražský hrad až na Malovanku a Královku. Tedy kolem řady významných pražských památek.

I z toho důvodu na ni budou vypravovat jen speciální retro vozy. Konkrétně soupravy T3, které navíc prošly změnou, aby vypadaly ještě starší.

Tramvaj je přeměněná do 90. let 20. století,“ řekl v pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy Ladislav Povýšil, který v dopravním podniku pracuje jako vedoucí odboru technicko-provozního.

Staré blinkry i styl písma

Změny tkví hlavně v detailech. Přední blinkry i zadní brzdová světla mají tvar jako dřív. Do doby minulé odkazuje také styl písma, kterým je napsané evidenční číslo tramvaje.

V interiéru vozu najdete červené a šedé laminátové sedačky, které už jinde nepotkáte.Bzučák“, který upozorňuje, že řidič zavírá dveře, má také tvar jako dřív. „Navíc je na něm nápis NEVYSTUPUJTE,“ líčí Povýšil.

Velkou práci si dali s okny. Ta byla od vandalů poškrábaná. Museli je proto přebrousit a polepili je antivandalskou fólií, která je má teď ochránit.

Zastávky oznámí mužský hlas

Do 90. let se přenesete i díky nápisům, které jsou vylepené pod stropem. Dozvíte se, že „cestující jsou povinni se za jízdy držet“ nebo že „neoznačená jízdenka neplatí“. „A zatímco po celé Praze hlásí zastávky ženský hlas, tady to bude mužský, který byl v té době běžný,“ dodal Povýšil.

Linka 23 bude v provozu každý den od 8.30 do 19 hodin a pojede vždy v půlhodinových intervalech. Od května do října zkrátí interval o víkendech a svátcích na 15 minut.

Na reportáž, jak přeměněná tramvaj vypadá, se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Sochu sv. Václava odvezli z Prahy: Co bude na Václaváku? A Dalibor zkrášluje ošklivá místa. Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!