Karlštejn, Petřín, spousta nádraží, budov, koleje a hlavně – desítky jezdících mašinek. Tak vypadá model České republiky v Království železnic.

„Věrný model Česka to zdaleka není. My máme na celou republiku 900 m2. Pokud bychom ji chtěli udělat jako kopii v měřítku H0, tedy 1:87000, tak bychom potřebovali 4,5 hektaru. Proto děláme to, čemu říkáme koláž,“ popsal pro pořad Blesk.cz Selfie z Prahy mluvčí projektu Rudolf Pospíšil.

Zatím mají postavených šest krajů (Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Liberecký), aktuálně budují Jihočeský. Přitom plánovali, že touto dobou budou mít hotové už celé Česko.

„Naše plány byly poměrně velkorysé, ale zbrzdily nás intervence, ty nám dělají veliké finanční problémy. Za tyto prostory totiž platíme nájem v eurech. 90 procent materiálu, který kupujeme na výrobu modelových kolejišť, se vyrábí v Německu, to znamená opět platíme v eurech,“ popisuje Pospíšil, jaké potíže jim způsobila ČNB, po jejímž kroku před více než třemi lety vyletěl kurz eura nahoru.

Po modelu chodí pracovník, ten řeší kolize

Každou sekundu je na modelu Česka v provozu 85 vlakových souprav, které postupně vyjíždějí, zastavují… Vše řídí počítač.

„Kolejiště jsou digitálně řízená. I přesto dojde každou chvíli k nějaké kolizi. Stává se, že v kopci se odpojí vagony z lokomotivy, jelikož se rozpadne spřáhlo. Další vlak to pak do nich napere. Nebo nám občas spadne trolejové vedení,“ popsal mluvčí.

Proto můžete každou chvíli vidět, jak na model Česka vstoupí pracovník. Ten všechny závady ihned řeší.

Průměrná doba návštěvy činí 2,5 hodiny. Mají tu ale i absolutní rekordmany. Babička přišla s vnukem v 9 ráno a odcházeli až v 19 hodin, kdy Království železnic zavírá.

Na reportáž z Království železnic se podívejte v tomto díle zpravodajské show Selfie z Prahy. Uvidíte i mistra světa ve fotbale, který pracuje jako ortoped v Nemocnici Na Bulovce:

Video
Video se připravuje ...

V Praze roste model ČR s jezdícími vláčky! A mistr světa ve fotbale operuje lidi na Bulovce. Matěj Smlsal, David Vaníček

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!