Bezpečnostní agentura, která budovy galerie střeží, vypověděla galerii smlouvu v pátek. Důvodem podle ní bylo nezaplacení faktur. Za listopad a prosinec NG dluží agentuře přes šest milionů korun. Národní galerie v Praze musela o víkendu kvůli sporu s agenturou zavřít všechny své budovy, znovu se otevřou v úterý.

Fajt v neděli v reakci na situaci portálu Lidovky.cz řekl, že zodpovědnost za zavření galerijních budov nese firma ABAS, která bez jakéhokoli varování přerušila komunikaci a jednostranně odstoupila od smlouvy.

Problémy s agenturou podle něj byly od začátku jejího fungování v galerijních budovách, zaměstnanci ABAS podle něj hrubě porušovali pracovní povinnosti, což se projevovalo i ve fyzických konfliktech s návštěvníky.

„Zaměstnanci místo toho, aby střežili, ve službě spali. V posledních měsících jsme navíc zaznamenali nápadně zvýšenou četnost poškozování děl v našich výstavních sálech,“ uvedl ředitel galerie.

S firmou, která loni vzešla z velkého tendru vypsaného ministerstvem kultury, spolupracuje většina příspěvkových organizací MK a i jiné než NG s ní měly potíže. Patří k nim třeba Národní technické muzeum či Galerie Rudolfinum, jak potvrdil její ředitel Petr Nedoma.

ABAS výtky Fajta odmítá

„Se smyšlenými výtkami pana generálního ředitele Jiřího Fajta nesouhlasíme a bezprecedentně poškozují dobré jméno naší společnosti, která vykonává služby pro stovky klientů,“ uvedla v pondělí prokuristka společnosti ABAS Vladimíra Popardowská.

Podle ní za dobu platnosti smlouvy došlo k jednomu standardnímu problému, kdy návštěvník opakovaně sahal na exponáty, proto musela ostraha zasáhnout. Popardowská doplnila, že odstoupení od smlouvy s okamžitou splatností kvůli závažnému porušení ze strany NG je přesně popsáno ve smlouvě.

Galerie otevře v úterý

Národní galerie už vybrala novou bezpečnostní agenturu a ještě v pondělí s ní pravděpodobně podepíše smlouvu na ostrahu svých objektů a uměleckých děl. Smlouva bude na rok, v jeho průběhu vypíše galerie velkou veřejnou soutěž.

Jsme v krizovém režimu, udělali jsme neveřejné řízení na jednoho uchazeče,“ upřesnil Fajt. Od úterý by podle ředitele měly být všechny objekty ostrahou zajištěné a veřejnosti přístupné.

Podívejte se na některá díla, která Národní galerie vystavovala:

Fotogalerie
20 fotografií