Oblíbená a často vyhledávaná Kampa v samotném srdci Prahy přišla o část své krásy. Odborníci museli pokácet hned sedm topolů, které se nacházely v havarijním stavu a svou stabilitou ohrožovaly kolemjdoucí lidi.

„Dle posudku zdravotního stavu dřevin, vypracovaného soudním znalcem v prosinci roku 2016, byl zdravotní stav těchto dřevin silně narušený, stabilita byla havarijní, topoly byly za hranicí životnosti tohoto druhu a svým stavem představovaly bezprostřední ohrožení života a zdraví návštěvníků parku na tomto frekventovaném stanovišti u hlavní průchozí komunikace parkem Kampa,“ vysvětlila celou situaci mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Stav kmenů posuzovaných dřevin podrobili odborníci vyšetření akustickým tomografem. Ten bohužel prokázal rozsáhlá napadení hnilobou, do stromů se navíc pustily také dřevokazné houby.

„Všechny posuzované pyramidální topoly černé byly staré přibližně 60–65 let, tedy za hranicí životnosti. Tento druh dřevin je krátkověký, vyznačuje se křehkým dřevem, které se snadno láme, což při výšce stromů mezi 16 až 25 metry představuje při pádu větví na komunikaci neúnosné riziko,“ dodala mluvčí.

Stromy se v parku Kampa blízkosti Komunitního centra objeví znovu. Za pokácené dřeviny provedou odborníci na stejném místě náhradní výsadbu vzrostlých porostů, tentokrát se tu ale má objevit vhodnější druh stromů.

Podívejte se na vykácené místo:

Fotogalerie
13 fotografií