Po několika letech mírného průběhu nejchladnějšího ročního období mají v Praze milovníci mrazu a sněhu konečně důvod k radosti. V poslední době se v metropoli jen zřídkakdy rtuť teploměru přehoupne přes bod mrazu a sníh se zatím v hlavním městě úspěšné drží.

Na kopcích Prahy, kde je sněhu dostatek, se proto jezdí vším, co mají lidé po ruce. Kromě sáněk a bobů se dá jezdit klidně na igelitových pytlích. Své kouzlo mají také ježdíky neboli pekáče, kluzáky či lopaty.

Kde si můžete ježdíky půjčit?

Celkem šest kopců v metropoli v současnosti nabízí půjčování takových ježdíků. Nacházejí se na speciálních stanovištích. Naleznete je na Petříně, Letné, ve Stromovce, Riegrových sadech, Pražačce a Parukářce.

Důvtipnou akci odstartovala v Praze společnost Rekola, která se v první řadě orientuje na půjčování cyklistických kol. Sezónní kluzáky na sníh jsou tedy další dočasnou službou, v současnosti se jich na šesti kopcích hlavního města nachází patnáct. Za provozovatele však Magda Zicháčková redakci Blesk.cz sdělila, že v případě velkého zájmu se počítá s navýšením počtu.

Kluzáky můžete přenášet

„Je na vás, zda využijete svah, u kterého jsou rekluzáky zamčené, nebo popojedete na místo, kde se vám to líbí víc. Důležité je, abyste rekluzák vrátili zpět do vyznačených zón, aby se mohli svézt i ostatní uživatelé,“ uvádí Magda Zicháčková.

V Praze se na šesti kopcích objevila stanoviště, kde si můžete půjčit ježdíky.
Autor: Rekola

Pokud pro vaše potřeby nejsou ježdíky dostatečně velké, můžete se dokonce s organizátory domluvit na půjčení saní. Ty se dají získat v dílně společnosti na adrese Dělnická 32 v Holešovicích. Musíte se předem domluvit, obvykle se ale saně dají domluvit v rozmezí od 9 do 17 hodin.

Jen pro uživatele aplikace

Přesné umístění jednotlivých stanovišť s ježdíky u svahů v Praze zjistíte v aplikaci Rekola, kde se tato místa nacházejí pod označením sněhové vločky. Není ale bohužel možné jen tak přijít, vzít si kluzák a začít jezdit.

„Je to vlastně takový benefit pro naše stávající uživatele, kteří mají zaplacené členství. Je potřeba, aby se člověk stal naším uživatelem, tím získá přístup do aplikace a může si půjčit i rekluzáky,“ upřesnil pro Blesk.cz organizátor.

Takové řešení přináší kromě omezení i některé výhody – nikoho nejspíš nenapadne půjčený ježdík ukrást, protože firma ze systému ví, kdo si ho půjčil a dá se dohledat. „Určitě nepoužíváme GPS, že bychom věděli, kde se přesně pohybuje,“ řekla s úsměvem Magda Zicháčková, která dodala, že na kluzácích se nachází logo a číselný kód, takže jsou rozpoznatelné.

Za členství u Rekol zaplatí uživatelé 150 korun měsíčně, případně 1199 korun ročně. V ceně služeb je kromě dalších výhod, jako jsou právě ježdíky v zimě, půjčování cyklistických kol v Praze a dalších čtyřech městech České republiky. Jedná se o Brno, Olomouc, České Budějovice a Teplice.