Sedmdesátý ročník přilákal do centra Prahy 26. prosince rekordní počet otužilců. Závodů v prosincové Vltavě se zúčastnilo celkem 366 plavců a plavkyň.

V hlavním závodě na 750 metrů zvítězila Lenka Štěrbová, nejmladší Češka, která přeplavala kanál La Manche. Na druhém místě skončil loňský vítěz Rostislav Vítek. Z Masarykova nábřeží a mostu Legií události přihlížely stovky diváků.

Kromě nejdelší tratě měli otužilci možnost účastnit se ještě závodu na 100 a 300 metrů. Start i cíl se vždy nacházely na severním cípu Slovanského ostrova.

„Jsem nadšená, loni jsem Rosťovi slíbila, že mu to oplatím, tak se mi to povedlo. Snažila jsem se zrychlovat, přece jen ten závod je dlouhý, tak kdyby mi došly síly, abych měla náskok,“ uvedla vítězka hlavní disciplíny Lenka Štěrbová.

Do prosincové Vltavy se na Štěpána ponořily stovky plavců.
Autor: ČTK/Krumphanzl Michal

V pořadí druhý plavec Rostislav Vítek byl mírně zklamaný. „S Lenkou se tak střídáme, příští rok jí to zase vrátím,“ řekl po závodě Vítek. Na závodě se objevili také další přemožitelé kanálu La Manche Radek Táborský, Aleš Rucký nebo Zdenka Krčálková. Nikola Hájková se ze zdravotních důvodů události neúčastnila.

Otužileckého svátku se účastnily také některé známé osobnosti, trať na 100 metrů si například zaplaval herec Jiří Langmajer. Nejstarší plavkyní byla šestaosmdesátiletá Božena Černá. „Mně není zima, hřeje mě mládí,“ sdělila po dokončení závodu.

Do studené Vltavy se kromě Čechů ponořili také Slováci, Poláci, Belgičané, Argentinci a Rusové.

Podívejte se na fotografie otužilců ve Vltavě:

Fotogalerie
48 fotografií