„Nedohodli jsme se s pronajímatelem na budoucí podobě prodejny. Zvolil si nakonec člověka, který mu chce do domu investovat peníze na rekonstrukci v řádu milionů – a ty já nemám,“ řekla Blesku smutně majitelka knihkupectví Fišer Anna Rezková Horáčková. Nájemní smlouva na provoz prodejny jí končí na konci roku a naposledy otevře na Štědrý den. Co na místě bude potom, není jasné.

Podle Horáčkové tu chce bytové družstvo Rovnost, které prostory vlastní, vybudovat bageterii nebo literární kavárnu, která naprosto zničí původní ráz prodejny. „Potřebujeme tu část baráku zrekonstruovat,“ řekl serveru Lidovky.cz předseda družstva Rovnost Josef Vlček. Více ale o nové prodejně neprozradil. Jisté však je, že případnou rekonstrukci budou muset podpořit i památkáři, protože by šlo o radikální změnu.

Funguje od roku 1933

Knihkupectví Fišer založil v Kaprově ulici roku 1933 Josef Hokr. Časem se z něj stalo oblíbené místo studentů a milovníků náročné literatury. Po revoluci podnik odkoupil Bohumil Fišer a od roku 2008 se o něj stará majitelka Nakladatelství Paseka Anna Rezková Horáčková.

Knihkupectví Fišer, které je známé z filmu Vrchní, prchni!, skončí.
Autor: Karel Kopáč

Historická hodnota

Knihkupectví má svoji specifickou historickou podobu, která vychází z dob jeho založení v roce 1933. Regály jsou knihami doslova napěchované a cizinci si jej často pletou s antikvariátem. Prodávané knihy jsou velmi pečlivě vybírány.

Pokračování v Rybné

Dobrou zprávou je, že se knihkupectví Fišer stěhuje do Rybné ulice v Praze, kde chce na podzim roku 2017 otevřít a vytvořit místo, kam budou lidé opět chodit a diskutovat nad knihami.