Záchranná služba sídlí v Korunní ulici v nevyhovujících prostorech společně s městskou policií. Vedení města od roku 2005 plánovalo výstavbu nového sídla u výjezdu z tunelu Blanka v Troji. Plán ale zablokovala místní radnice. Kvůli záměru dokonce podala na město žalobu.

O budově na Palmovce, kterou původně jako radnici rozestavěla Praha 8, se jako o možném sídle záchranářů politici zmínili už několikrát.

Mohu říct, že je to hotová věc. Z mého pohledu se Palmovka jeví ze všech variant jako nejlepší řešení,“ řekl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). „Samozřejmě ale bude záležet na tom, jak se nám podaří narovnat současnou právní situaci. Nicméně jednání už začala,“ doplnil.

Budova by měla zabírat plochu o rozloze více než 16.000 metrů čtverečních. A záchranářům by vyhovovala. „S rozestavěnou budovou a jejími rozměry jsme se seznámili a jsme spokojeni,“ řekl ředitel pražské záchranky Kolouch. „Je to pro nás konkrétní stavba, ne žádná chiméra, jako ostatní varianty,“ doplnil.

Stavbu centra za více než 1,1 miliardy korun schválila Praha 8 v roce 2010. Stavební firmě Metrostav dosud vyplatila asi polovinu částky. Práce ale před několika měsíci zastavily neshody mezi stavařem a radnicí. Praha chce být podle Procházky jako majitel pozemku mediátorem sporu. Kromě rozhodčího řízení se v jiném soudním procesu navíc rozhoduje o určení vlastnictví, tedy zda budova patří Praze, nebo místní radnici.