Vlastník domu aktivisty informoval o návštěvě prostřednictvím dopisu, v němž uvádí, že se chystá na potřebnou technickou pasportizaci objektu v ulici Jeseniova. Smluveným časem v dopise byla devátá hodina ranní.

Ovšem pracovníci Správy železniční dopravní cesty si dali na čas. Přijeli s více než hodinovým zpožděním. „Pamatujte na to… Ten, kdo je tady neoprávněně, určuje pravidla,“ upozorňoval na nevhodnost situace Jan Čermák ze SŽDC, který se musel společně s kolegy na místě prokazovat doklady, aby se dostal do budovy.

V tuto chvíli si jdeme zaměřit budovu. Jako správci máme nějaké povinnosti, které sem jdeme plnit,“ prozradil dále Čermák, za kterým stál desetičlenný tým kolegů. Správa železniční dopravní cesty chce v budoucnu budovu zrekonstruovat a z objektu vytvořit nové kanceláře. 

Video
Video se připravuje ...

Více než desítka zaměstnanců SŽDC přišla na obhlídku Kliniky. Eva Fornálová

Klinika byla veřejnosti kromě novinářů přístupná už od osmé hodiny. „Promítáme filmy jako Ať žijí duchové nebo Pipi dlouhou punčochu,“ prozradil Jakub Ort, který společně s týmem vymysleli ranní akci Snídaně na Klinice jen proto, aby byla budova plná přívrženců autonomního sociálního centra.

Aktivisté budovu obsadili v listopadu 2014. Místo proměnili na stávající nezávislé sociální centrum financované z darů. Policisté budovu několikrát vyklidili. Původně budovu chtěla získat Generální inspekce bezpečnostních sborů a úřad práce, obě instituce ale zájem odvolaly.

Centrum mělo objekt od tehdejšího správce, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, na rok vypůjčený. Smlouva skončila v březnu, ale squateři budovu neopustili.

Fotogalerie
13 fotografií