Pražský dopravní podnik na sociálních sítích reagoval na případ, kdy se terčem urážek údajně ze strany zaměstnance DPP, stal cestující s jarmulkou na hlavě. 

Kipa neboli jarmulka, kterou Židé nosí na hlavě.
Autor: Zbyněk Schnapka
Měla padnout i výhrůžka: »Až se potkáme příště, Žide, uřežu ti hlavu«. Ostatní cestující se tvářili udiveně a nesouhlasně, proti útočníkovi však nijak nevystoupili. „Fyzicky si nic nedovolil, jsem dost velký,“ líčil situaci napadený.

Podle informací Blesku jel cestující se sluchátky v uších a nejprve na urážky na jeho osobu nereagoval. „Je to politováníhodná událost,“ okomentoval celou situaci židovský restauratér v Praze Aaron Günsberger.

Dopravní podnik vyvodí důsledky

„DPP odsuzuje jakékoli projevy nenávisti či násilí vůči skupinám obyvatel jakékoli národnosti, původu či náboženského vyznání. MHD je určena všem osobám bez rozdílů v jejich barvě pleti, názorů či vyznání. Aktuálně incident prošetřujeme,“ píše DPP na svém facebookovém profilu.

„Pokud se ukáže, že za popsaným chováním stojí zaměstnanec DPP, vyvodíme vůči němu patřičné důsledky jeho konání. S cestujícím, který byl bohužel vystaven nepříjemnému zážitku v MHD, jsme se spojili a jménem naší společnosti mu byla vyslovena naše omluva,“ dodává podnik.