Návrh na nová čestná občanství pro Prahu 4 řešila radnice několik měsíců. Zastupitelstvo schválilo seznam nových čestných občanů v polovině září.

„Jsou to lidé, kteří dosáhli výrazných úspěchů ve svém oboru a proslavili nejen své jméno, ale i místo, kde žijí. Jsme na ně proto právem hrdí. Velkými osobnostmi nejsou náhodou, své práci se věnovali a věnují s takovým úsilím, že jsou známí v celé naší zemi a často i za jejími hranicemi,“ uvedl starosta Petr Štěpánek.

Praha 4 udělila čestné občanství také Haně Zagorové a Štefanu Margitovi.
Autor: MČ Praha 4

Margita při přebírání čestného občanství prozradil, jak to s přestěhováním na Prahu 4 bylo. „Byl jsem to já, kdo přemluvil Hanku, aby se před 11 lety přestěhovala z Vinohrad na Prahu 4 - na hranici Nuslí a Podolí,“ sdělil.

Moderátor Alexandr Hemala se také zeptal publika, zda ví, kolik písní Hana Zagorová asi nazpívala? Její manžel prohlásil, že 700. „No to víc, asi 820,“ reagovala Zagorová.

Dodala, že všech 820 textů si pamatuje. Pak objasnila, že šlo o vtip. „Všechny najednou už ne,“ sdělila.

Novými čestnými občany Prahy 4 se kromě Zagorové a Margity stali také básníci Jiří Žáček a Petr Skarlant, dále sběratelka loutek Alena Vorlová a skautský vůdce Eduard Marek.