Počet stálých zaměstnanců dosahuje počtu 2300, k tomu dalších 4000 brigádníků sem bude dojíždět během špičky do konce prosince. Firma předpokládá, že spousta z nich bude vlakem jezdit.

„Předpokládáme, že téměř 30 procent zaměstnanců pracujících v našich centrech v Dobrovízi postupně začne využívat dopravu vlakem. Budeme tedy moci snížit počet našich autobusů, které využívají zaměstnanci k dopravě z a do Dobrovíze,“ uvedl na slavnostním otevření zastávky personální ředitel Amazonu pro střední a východní Evropu Karel Foltýn.

Jízdní řád nových přímých vlaků ze zastávky Dobrovíz-Amazon na pražské Masarykovo nádraží a zpět je přizpůsoben tak, aby odpovídal začátkům a koncům pracovních směn v distribučním centru.

Nástupiště lze prodloužit až na 200 metrů

Na vzniku zastávky Amazon spolupracoval se Středočeským krajem, obcí Dobrovíz a Českými drahami. Trať ve směru od Prahy vede za Dobrovízí a Středokluky dál směrem na Slaný, v tomto úseku ale zatím pravidelná osobní doprava nejezdí, pouze sezonní turistický vlak. Velká část lidí využívá pro cestování spíše dálnici D7.

Nástupiště je dlouhé 90 metrů, pokud by vlakem cestovalo velké množství lidí, lze ho prodloužit až na 200 metrů.

Problémem by nemělo být ani zvýšení počtu vagonů i jednotlivých spojů, pokud budou vytížené. Podle náměstka generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Michala Štěpána je také důležité, že je vybudováno záchytné parkoviště v Hostivici u Prahy, ze kterého pak mohou lidé do Dobrovíze dojet vlakem.

Výši investice společnost Amazon nezveřejnila, podle odhadů činila minimálně miliony korun, protože bylo třeba investovat nejen do samotné zastávky, ale i do systémů na trati a podobně.

Podívejte se, jak nová zastávka vypadá:

Fotogalerie
5 fotografií