Gorilí samec Richard se narodil přesně před 25 lety v německé zoo ve Frankfurtu nad Mohanem. Do Prahy přišel, když mu bylo 12, a to z britské zoo, a velice dobře se s ostatními sžil. To potvrzuje i fakt, že za tu dobu zplodil už šest mláďat.

Jeho nejslavnějším potomkem je samička Moja (11), první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo. Ta nyní žije v přírodním parku Cabárceno ve Španělsku, kde už vychovává své vlastní mládě. Dalším dobře známým Richardovým mládětem je i letošní přírůstek Ajabu.

Byť dokáže být stříbrohřbetý Richard, vůdčí samec skupiny goril nížinných, tolerantní a trpělivý, pokud jde o jídlo, „nezná bratra“, a to ukázal i při oslavě svých narozenin.

K 25. narozeninám se sluší dort!

Ošetřovatelé pro oslavence připravili dort z rýže, piškotů a mrkví, které na něm zářily místo svíček.

Richard se ho okamžitě chopil a schroupal mrkev. Žádná ze čtyř samic ani dvě starší mláďata si ho netroufly obtěžovat. Jen nejmladší Richardův potomek půlroční synek Ajabu se zvědavě přišel podívat, co táta jí.

Richard prcka shovívavě nechal dobrotu očichat a olíznout. Pak ho ale jemně odstrčil. Dort si schoval před sebe, ke všem se otočil zády a labužnicky si ho vychutnal.

K jídlu, které má gorilí samec vážící 180 kilo ze všeho nejradši, byl i další dárek – hlavolam plný mrkviček. Zkrátka nepřišli při oslavě ani ostatní členové gorilí rodiny. Dostali pet lahve naplněné slámou a piškoty, jejichž dolování věnovali soustředěnou pozornost.

Fotogalerie
6 fotografií