Chřipková sezóna je v plném proudu a nemocných lidí postupně přibývá. Jedná se o každoroční opakující se trend. Není ovšem tolik rozšířenou vědomostí, že sezónní nemoci sužují také naše čtyřnohé miláčky.

Velice nepříjemným onemocněním u psů je psincový kašel, který dokáže mazlíčka pořádně potrápit.

„Nemoc se projevuje suchým, dávivým kašlem, přenáší se kapénkovou infekcí. U velké části pacientů se objeví nechutenství, únava, někdy také mírná teplota a zvětšené mízní uzliny. Psovi hrozí především nepříjemný, dráždivý kašel, díky kterému se nevyspí ani pes, ani majitel. Bez adekvátní léčby se může nemoc táhnout i několik týdnů,“ vysvětluje k příznakům psincového kašle Samuel Evinic z kliniky Metropolevet.

Právě současné studené a vlhké počasí k rozvoji nemoci podle odborníků přispívá. Dá se tedy říct, že onemocnění psincovým kašlem má právě svou sezónu. Vyskytuje se ale také v zimě a na jaře, v létě jen zřídka.

V metropoli se šíří nejvíc

V Praze hrozí toto onemocnění nejvíce z celé republiky. Může za to jednoduše skutečnost, že v hlavním městě je psů nejvíce a pohybují se častěji ve větších skupinách.

„Riziková jsou zejména místa s vysokým výskytem psů, jako jsou městské parky, psí výstavy, cvičáky, psí hotely a samozřejmě také čekárny na veterině. Riziko nákazy v Praze tak bude daleko vyšší než na samotě u lesa,“ popisuje Samuel Evinic.

Jak se projevuje psincový kašel:

Podle odborných informací je tedy možné předpokládat, že pokud chodíte psa cvičit, navštěvujete běžné „pejskařské“ oblasti jako například Riegrovy sady, berete ho na výstavy nebo musíte často jezdit na vyšetření k veterináři, hrozí vašemu psovi psincový kašel mnohem víc.

Co s tím?

Nejlepší prevencí je – jako u lidských nemocí – vyhýbat se kontaktu s nemocnými jedinci. To ovšem není možné stoprocentně ohlídat. Proti psincovému kašli proto existuje několik druhů očkování.

„Nejúčinnější jsou vakcíny, které se aplikují přímo do nosu. Zde dochází k rozvoji imunity již do několika dnů a není nutná žádná revakcinace po třech až čtyřech týdnech jako u injekčních vakcín. Aplikace probíhá nakapáním do nosu při záklonu hlavy nebo podkožní injekcí,“ rozebírá možnosti prevence Samuel Evinic.

Nežádoucí reakce se podle odborníků mohou objevit po jakémkoliv očkování. „Z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že u intranasálních vakcín (vakcín „do nosu“) se s nežádoucími reakcemi téměř nesetkávám. U injekčních vakcín je nejčastější bolest a otok v místě aplikace, výjimečně až celková alergická reakce,“ dodává k očkování Evinic.

Cena vakcíny „do nosu“ se pohybuje kolem 500 korun, vakcinace vydrží na jeden rok. Injekční vakcíny stojí zhruba stejně, kvůli nutnému přeočkování po dalším měsíci se ale u nich cena vyšplhá na dvojnásobek. Vakcínu je možné pejskovi aplikovat už od dvou měsíců věku.