Technologie odebírání krve psím dárcům je v současnosti srovnatelná s darováním u lidí. Odborníci jsou tedy schopni pejskovi odebrat plnou krev, ale také krevní destičky nebo plazmu.

Oddělením části krve se rovněž prodlužuje doba, po kterou může být skladována a využívána. To značně usnadňuje situaci při akutním onemocnění pacienta. V případě, že krevní bankou veterinární klinika nedisponuje, se boj o život psa značně komplikuje. Jak uvádí odbornice Michaela Riedlová: „(V takovém případě) je poměrně často majitel nucen shánět po známých a kamarádech někoho se psem splňujícím podmínky dárce, aby mohl pomoci svému psu.“

Také psi darováním krve zachraňují v Praze životy.
Autor: Daniela Duchková (Vetcentrum Stodůlky)

Pokud chcete začít se svým pejskem chodit krev darovat, máte v Praze několik možností. Je zapotřebí mazlíčka zaregistrovat a stejně jako u člověka musí proběhnout vstupní vyšetření.

Výhodou je, že místní kliniky s krví dle zjištěných informací neobchodují, tedy nejde nikam na vývoz, ale pomáhá jednotlivým pejskům v místě odběru. Můžete se například podívat na konkrétní seznam dárců jedné z pražských psích krevních bank a přesná jména pacientů, kterým dárci pomohli. Majitel psa se dokonce dozví, s jakým neduhem se příjemce léčil.

Psi, kteří chtějí krev darovat, musejí splňovat některé podmínky. „Mezi dárce nezařazujeme feny, které byly březí,“ uvádí Daniela Duchková z kliniky Vetcentrum Stodůlky. Pes musí vážit nejméně 25 kilogramů, ideálně však 40 a více. Zvíře musí například být pravidelně očkováno, nesmí trpět chronickým onemocněním. Každý způsobilý pes může krev teoreticky darovat co tři týdny. Běžně se ale odebírá jednou za půl roku, aby se domácí mazlíček zbytečně nestresoval.

Pejsek, který dostává krevní transfúzi.
Autor: Daniela Duchková (Vetcentrum Stodůlky)

„V současné době evidujeme kolem 50 aktivních dárců krve,“ pokračuje Daniela Duchková. „Za dobu, co krevní banku provozujeme, jsme jich registrovali více jak 300. Naštěstí se nám hlásí stále noví ochotní majitelé, kteří svého psího hrdinu rádi na odběr přivezou. Pro případ akutní potřeby máme i vlastního dárce s negativní krevní skupinou,“ vysvětluje Duchková.

Veterinární kliniky, které dárcovství krve v Praze podporují, mají pro majitele psích dárců různé odměny. Za pravidelné darování krve mají například očkování zdarma, některé instituce nabízejí peněžitou odměnu nebo dárkové předměty. Stejně jako v lidském zdravotnictví i v tomto případě navíc platí, že dárci krve pomáhají zachraňovat životy jiným tvorům, kteří se ocitli v akutním ohrožení života.

Psí krevní banky, kam může Váš pes krev darovat:

Vetcentrum Stodůlky
Vetnemo – Praha Libuš
Veterinární klinika Jaggy – Praha 6

Fotogalerie
8 fotografií