Ulice Dukelských hrdinů byla jedním z hlavních bulvárů Prahy 7. V historii šlo o cestu od původní Písecké brány na Malé Straně do Královské obory. Dodnes je ulice hlavní spojnicí mezi nábřežím, Výstavištěm a Stromovkou. Společně s Veletržní tvoří Letenský kříž, což je v zásadě střed Letné. A právě ten v blízké době projde velkou rekonstrukcí.

Dělníci zde budou totiž kvůli zastaralosti rekonstruovat zdejší tramvajovou trať, což je příležitostí k celkové proměně přilehlých ulic. Vše je zatím ve fázi příprav a zasáhnout do nich může i veřejnost.

„Ulice Dukelských hrdinů je stejně jako Veletržní již dnes frekventovanou obchodní třídou. S otevřením tunelu Blanka se nyní skýtá příležitost k jejich celkové rehabilitaci,“ řekl Blesk.cz Ondřej Boháč, který je pověřený řízením Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Bezbariérovost, více laviček i zeleně

Koncepční studie počítá s vybudováním nových a úpravou stávajících přechodů pro chodce a zajistí také jejich bezbariérovost. V rámci rekonstrukce upraví tramvajové zastávky a chodníky. Počítá se s doplněním uličního mobiliáře jako laviček nebo košů a jiných kontejnerů na tříděný odpad. V plánu je také více zeleně.

„Stavební úpravy a celkové zvýšení kvality obou ulic mohou přispět k otevření nových provozoven a povzbudit provozovatele restaurací ke zřizování restauračních předzahrádek. Kultivace veřejného prostoru může podpořit místní podnikání a zvýšit pocit bezpečí,“ řekla náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalice/zelení).

Veletržní je dopravní tepnou Prahy 7, na které se nachází několik významných budov. V minulosti se uvažovalo o propojení Veletržní s Dělnickou ulicí. Dnes je tato myšlenka znovu aktuální a všechny studie na rekonstrukci Holešovic a nádraží Bubny s tím počítají.

Podívejte se, jak Letenský kříž vypadá nyní a jak by měl vypadat v budoucnu:

Fotogalerie
11 fotografií