Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kam 28. října? Oslava na Staromáku, protesty i procházka za pověstmi

/
  • Na Strossmayerově náměstí se sešly stovky lidí, aby uctily památku dětí vězněných v Terezíně.
    Na Strossmayerově náměstí se sešly stovky lidí, aby uctily památku dětí vězněných v Terezíně. (Tadeáš Provazník)
    28. října 2016 ● 09:00

    Před 98 lety vznikla samostatná Československá republika. V pátek si Praha připomene významné výročí hned několika akcemi. Budou se konat demonstrace, koncert, ale můžete zajít i do Národního technického muzea za snížené vstupné nebo si prohlédnout různé paláce. Podívejte se na výběr akcí.

  • 1.

    Oslava na Staromáku

    Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík pořádá alternativní akci k hradnímu ceremoniálu udělování státních vyznamenání na Staroměstském náměstí. Účast potvrdili politici, kteří nesouhlasí s prezidentem Zemanem, jako například Petr Pithart, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

     

    „Oslavme 28. říjen jinde než na Hradě: 18:30 Staroměstské nám. Domluvili jsme se s Pithartem, Horáčkem, pozvali rektory, připojila se UK,“ vyzývá na svém Twitteru Gazdík.

  • 2.

    Václavák: Pochod za děti i oslava Dne nezávislosti

    Na Václavském náměstí se budou konat po celý den nejrůznější akce. V 10 hodin vyrazí pochod, jenž má poukázat na děti, které soudy nebo sociálky odebraly jejich rodičům. Pod koněm se bude od 14 hodin konat veřejné shromáždění s názvem Naše samostatnost, naše budoucnost. Po dvou hodinách je pak vystřídá skupinka dvaceti lidi, kteří tu mají slavit Den nezávislosti.

  • 3.

    Hradčanské náměstí: Protest proti Zemanovi

    Na Hradčanském náměstí bude od 9 hodin protestovat kolem 500 přihlášených lidí proti prezidentovi Miloši Zemanovi, zároveň také oslaví výročí vzniku samostatného Československa.

  • 4.

    Sport u Tančícího domu

    Pokud se v den volna chcete věnovat raději sportu, můžete navštívit Tyršův dům na Kampě. Celou akci pořádá Sportovní tým Chilli Cheerleaders a Trampolíny Praha. Vyzkoušet si můžete netradiční sporty – například cheerleading, skoky na trampolínách nebo jízdu na longboardu. Událost začíná ve 14 hodin a vstup je zdarma.

  • 5.

    Za pověstmi na Vyšehrad

    Jestli holdujete spíše historii a pověstem než sportu, je pro vás jako dělaná akce Za starými pověstmi českými na Vyšehrad. Magické místo zažilo bohatou historii, věštila tu kněžna Libuše nebo z tamější skály skočil do Vltavy Horymír na koni Šemíkovi. Muzeum pověstí a strašidel vás Vyšehradem provede a obohatí o několik zajímavých příběhů. Akce začíná v 11 hodin u Táborské brány. Dospělí za vstup zaplatí 160 korun, dětský vstup stojí polovinu.

  • 6.

    Národní technické muzeum zlevnilo vstup

    Láká vás technika a stroje? Na výročí vzniku Československa máte jedinečnou příležitost navštívit Národní technické muzeum, které snížilo vstup na 50 korun. Na všechny stálé výstavy a expozice tak můžete jít za menší cenu než obvykle, budete moci prozkoumat i cyklistickou sbírku, která mapuje historický vývoj jízdního kola. Sleva se nevztahuje na prohlídku Rudného a uhelného dolu.

  • 7.

    Otevřeli několik paláců

    Nebyli jste dlouho v žádné galerii ani na výstavě? Navštivte 28. října Národní galerii. Ta k příležitosti 98. výročí založení samostatného Československa otevírá zdarma své stálé expozice. Navštívit tedy můžete paláce na Hradčanském náměstí – Schwarzenberský, Salmovský nebo Šternberský palác, výstavu v klášteře sv. Anežky České, v paláci Kinských na Staroměstském náměstí nebo v holešovickém Veletržním paláci. Tam bude dokonce volně otevřená i expozice Slovanské epopeje Alfonse Muchy.

     

    V paláci Kinských, Veletržním a Salmovském paláci je pro vás připraven i zajímavý doprovodný program s volným vstupem.

  • 8.

    Na ministerstvo i do Sněmovny

    Otevřené dveře k příležitosti významné události nabídne i ministerstvo průmyslu a obchodu nebo Poslanecká sněmovna. Od 9 do 16 hodin si tak budete moci prohlédnout historickou budovu Na Františku. Na Malé Straně ve stejný čas můžete navštívit reprezentační sály, hlavní jednací síň, zasedací místnosti a kanceláře některých parlamentních výborů i další prostory sídla Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

  • 9.

    Koncert na Václaváku

    Máte rádi romantiku? Poslechněte si koncert pod širým nebem na Václavském náměstí. Od 15 hodin Český národní symfonický orchestr zahraje Bedřicha Smetanu či Antonína Dvořáka. Jako dirigent se představí Tomáš Brauner a na housle zahraje Jakub Junek. Zpívat bude Maria Kobielska či Roman Janál.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

nezadat1: Kdo to shlédne tak uvidí co za xindl jsou herci. http://www.skrytapravda.cz/domaci/169-video-umelci-to-s-nami-vzdycky-mysleli-dobre

(28. 10. 2016 21:55)

majojo: A co takhle o státním svátku zůstat doma a přepínat telku z Kameňáku na Matrix?

(28. 10. 2016 21:51)

snehulak: Oslavy na Staromáku? Tak vy nazýváte onen pokus o Majdanovský Puč pokrytců, co se vydávají za Demokraty, mají Demokracie plnou hubu a proto "demokraticky" neuznávají demokratickou volbu Prezidenta republiky ?

(28. 10. 2016 16:16)

Deneček: Kavárenští by měli slavit na letišti a hned prvním letadlem odletět a už se nikdy nevracet.

(28. 10. 2016 11:15)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy