Během rekonstrukce opraví vnitřní i vnější prostory této architektonické památky. Budova vznikla v letech 1887 – 1888.

Prostory věže počítají s prostory kluboven, knihovny a společenské místnosti Domu dětí a mládeže. Třešničkou na dortu má být periskop, který naskytne rozhled po Bubenči i Letné.

Práce na místě počítají také s přístavbou. Tu částečně pokryje střešní zahrada a dřevěná terasa. „V jejích prostorách vzniknou sály pro společenské události, promítání, výstavy, tvořivé činnosti, sport a hry,“ uvádí radnice Prahy 7. Vznikne tady dokonce i jedna třída mateřské školy.

Vrací se, co sem patří

„Návratem mateřské školy ctíme historii věže. Její přístavba původně vznikla právě pro předškolní vzdělávání dětí. Kromě věže a přístavby bude upraven také okolní areál, kde dojde mimo jiné k rekonstrukci plotu či původní historické pumpy,“ řekl místostarosta Prahy 7 Pavel Vyhnánek (Praha 7 sobě).

Rekonstrukci vodárenské věže místní radnice připravovala několik let, práce vypuknou v listopadu. Celkově vyjde na 54 milionů korun.

Věž byla v minulosti součástí areálu, který zásoboval vodou horní část Holešovic a Bubenče. Tomuto účelu přestala stavba sloužit roku 1913.

„Rekonstrukce této významné kulturní památky patří mezi klíčové projekty městské části. Po ukončení stavebních prací vrátíme vodárenskou věž dětem a mládeži pro volnočasové aktivity a klubovou činnost,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě).