Nová dřevěná stříška zakrývá část bočního vstupu do areálu Pražského hradu z Hradčanského náměstí. Má rozměry zhruba dva až čtyři metry. Turisty a další návštěvníky Hradu stříška kryje v okamžiku osobní prohlídky nebo kontroly obsahu zavazadel.

Tiskový mluvčí prezidenta České republiky Jiří Ovčáček připustil, že se u vstupů objeví další přístřeší. „Budeme postupovat podle aktuální situace. Vstup na Hradčanském náměstí je nejfrekventovanější,“ uvedl.

U Pražského hradu se kvůli kontrolám tvoří nárazově fronty.
Autor: Blesk - Jakub Poláček

Rozšíření kritice navzdory

Ačkoliv po zavedení začali lidé bezpečnostní kontroly na Pražském hradě odsuzovat, chystá se s největší pravděpodobností jejich rozšíření. Kritikům opatření zejména vadí, že se u vstupu často tvoří dlouhé fronty lidí.

Hrad s negativními ohlasy nesouhlasí, bezpečnost turistů je podle něj důležitější. Naopak se má v areálu rozšiřovat kamerový systém. Bezpečnostní rámy by se také nově měly objevit přímo u vstupu do Chrámu svatého Víta. Jestli tato novinka bude znamenat další zdržení a fronty přímo před vchodem do katedrály, není v tuto chvíli jasné.

Podívejte se na kontroly:

Fotogalerie
12 fotografií