Slavnost, při níž se Karel Lucemburský a Blanka z Valois stali českým královským párem, se konala podle korunovačního řádu českých králů v tehdejší bazilice svatého Víta. Sloužil ji první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Obřad, při němž zaznívala tehdejší čeština i latina, se protáhl na dvě hodiny. Herci museli improvizovat, když se jim zamotaly střapce u repliky pláště, který si měl Karel obléci. Nakonec zakročil samotný „Karel“ a silou střapce uvolnil.

Obřad nebyl dokonalý

Pořadatelé se však nevyvarovali několika chyb. „Velmi oceňuji tento nápad připomenout si významný milník života pro mě nejvýznamnější historické osobnosti v českých zemích vůbec. Kritickým okem však musím zmínit, že ceremonie začala se zpožděním, k tomu celá korunovace byla poměrně zdlouhavý proces, takže místo hodiny a půl, trvala akce dvě hodiny. Po korunovaci měl následovat průvod, jehož začátek taktéž logicky nabral zpoždění. Organizátoři by možná pro příště měli počítat s nějakou časovou rezervou v programu,“ řekla pro Blesk.cz Aneta, která se ceremonie zúčastnila.

V katedrále sv. Víta proběhla rekonstrukce korunovace Karla IV.
Autor: Zbyněk Pecák

Po skončení korunovace se průvod v čele s představiteli Karla IV. a Blanky z Valois vydal z Hradčan do historického centra Prahy. Průvod skončil v Rytířské ulici. Královský pár se v 17 hodin vrací na Staroměstské náměstí, kde mu šlechtici a zemští držitelé složí slib věrnosti. Uskuteční se také dvorská hostina s vystoupením kejklířů, hudebníků a tanečníků.

Stejně jako v sobotu bude součástí Korunovačních slavností středověký jarmark u Karolina. Celý víkendový program vycházel zejména z takzvaného korunovačního řádu českých králů sepsaného Karlem IV. a dalších historických pramenů.

Nevěra, alkohol a korupce

Otec vlasti Karel IV. má auru budovatele, který zbavil zemi dluhů, žil příkladně a nabudil český národ k rozkvětu. Podle historičky Evy Doležalové jde ale o částečně pokřivený obraz. Panovník se nebránil ani nevěře, rád popíjel a korumpoval.

Jenže i Karel byl jen člověk. Zahýbal manželkám, holdoval alkoholu a neváhal v případě potřeby uplácet. „Našla se zmínka o synu Vilémovi, kterého si pořídil s urozenou šlechtičnou. A Karlova žena o tom nejspíš věděla, drby fungovaly i ve středověku. K vínu měl také kladný vztah, dokonce se zasloužil o pěstování vinné révy u nás,“ uvedla pro Blesk.cz už dříve historička Eva Doležalová.

Fotogalerie
36 fotografií