Rodiče vážně nemocných dětí chtějí být svým potomkům během jejich léčby v nemocnici v Motole co nejvíce nablízku. Právě tuto službu formou nízkonákladového ubytování už 23 let lidem zajišťuje Nadační fond Klíček.

Byť nemocnice disponuje vlastním ubytováním pro rodiče, které poskytuje zhruba za 120 Kč za osobu na noc, kapacity nejsou nafukovací. Proto tady byl a ještě stále je Klíček. Ten rodiče nemocných dětí do září ubytuje za 50 Kč za osobu na noc. Co bude od konce měsíce, ale nadace neví

Písemné povolení nestačí

Po téměř čtvrt století existence této služby nyní velice reálně hrozí, že na půdě nemocnice v pražském Motole zanikne. Problémem je, že Klíček nemá s nemocnicí k užívání těchto prostor nájemní smlouvu, ale pouze písemné povolení. „Z naší strany jsme měli snahu písemnou smlouvu s nemocnicí uzavřít, ale bez výsledku,“ uvádí Markéta Královcová z Nadačního fondu Klíček.

Mezi podpisy naleznete kromě dalších známých osobností také Zdeňka Svěráka a jeho dceru, Hanku Jelínkovou.
Autor: Daniel Vitouš

Podpisy Svěráka, Javorského a Zindulky

Nadační fond Klíček se rozhodl, že o levnou ubytovnu pro rodiče nemocných dětí bude bojovat. Vznikla proto petice, která má v současnosti více než 13 000 podpisů. Mezi nimi se nachází také podpisy Zdeňka Svěráka, jeho dcery, spisovatelky Hanky Jelínkové, herce Vladimíra Javorského nebo Stanislava Zindulky.

V pátek 16. září zástupci Klíčku symbolicky předali kopie petičních archů na Ministerstvu zdravotnictví České republiky.

Jelikož petice překročila hranici 10 000 podpisů, bude už příští úterý 20. září projednána petičním výborem v Parlamentu České republiky. Nadační fond Klíček věří v zázrak.

Motol podal žalobu

Markéta Královcová ovšem nechápe, proč by se toto doložitelně nekomerční působení neziskové organizace mělo stát někomu trnem v oku. Nocleh v ubytovně Klíčku v nemocnici v Motole stál ještě loni 30 korun za noc, letos je to 50 korun.

„Jsme připraveni na to ubytování potřebným rodičům nabízet zcela zdarma, bude-li to vyžadovat smluvní uspořádání s motolskou nemocnicí. Přijde nám, že vedení nemocnice pouze hledá záminku, jak se nás zbavit. V Evropě mají takové nadace normálně zelenou, protože každá nemocnice ví, že se jí to oplatí,“ říká Markéta Královcová.

Malé ubytovací pokoje nabízejí ustaraným rodičům zázemí v době těžké životní zkoušky.
Autor: Nadační fond Klíček
Ke konci července měl Klíček ubytovnu opustit. Jelikož se tak nestalo, podala na nadaci Fakultní nemocnice v Motole žalobu.

Podle Fakultní nemocnice Motol je v současnosti postoj tohoto zdravotnického zařízení stále neměnný. „Vše zatím stále platí, v celé situaci jsme se obrátili na nezávislý soud,“ potvrdila redakci Blesk.cz tisková mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Podle informací Blesku bude soud jednat 5. října a bude řešit pouze otázku termínu výpovědi, nikoliv podmínky, za kterých by ubytovna mohla pokračovat.