Každého, kdo projde klidnou čtvrtí v ulici Na Volánové poblíž Veleslavína, čeká otřesný pohled skrze plot jednoho z domů. Do výšky pár metrů se tu po celé zahradě povaluje nepřeberné množství odpadků a různých nepotřebných věcí. To ale není nic oproti stavu celého domu.

Zničená střecha, do které zatéká, popraskaná „fasáda“ a plesnivé zdi, které poškozují i přilehlý dům. Navíc uvnitř stále bydlí jeho majitel, kterého potkáte jen výjimečně. Při cestě za dalšími odpadky. „Vypadá celkem normálně, má plnovous, ale je mi ho líto. Zřejmě trpí tou nemocí, kdy staří lidé doma schraňují odpadky (Diogenův syndrom, pozn. redakce),“ říká redaktorovi Blesk.cz jedna z obyvatelek ulice.

Dům hrůzy na Veleslavíně je plný odpadků a všemožného harampádí, sousedé se navíc bojí, že se brzy zřítí, jelikož je v katastrofálním stavu.
Autor: Tadeáš Provazník

Strašný zápach a strach o děti

Nejhůře jsou na tom ovšem obyvatelé domu, který má společnou zeď se „hrůzostrašným domem“. „V zimě můžete slyšet, jak tam propadávají tašky ze střechy, komín sotva stojí, a jelikož tam zatéká, máme celou zeď plesnivou,“ říká přímá sousedka Jana Kemény. A je to ještě horší.

„Neustále cítíme silný zápach, a to nejen na zahradě, ale i na ulici. Jsou tu všude potkani a krysy, ale nikdo s tím nic nedělá už deset let,“ zoufá si dále Jana. „Několikrát tu byli policisté, před měsícem někdo z městské části společně s hasiči, ale pořád se nikdo neozval,“ pokračuje dále.

Strach ze zřícení domu je zcela oprávněný. „Před pár lety tady byla vichřice a zničilo to celou střechu, dům vypadá, že za chvíli spadne, je mi líto těch sousedů, vždyť mají i malé děti,“ říká další z obyvatelek protějšího domu.

Video
Video se připravuje ...

Dům hrůzy na Veleslavíně je plný odpadků a všemožného harampádí, sousedé se navíc bojí, že se brzy zřítí, jelikož je v katastrofálním stavu. Tadeáš Provazník

Po smrti manželky se to zhoršilo

Dříve byla situace o něco lepší. „Myslím, že tam bydlel dříve s maminkou, ta ale pak zemřela a od té doby je to mnohem horší. Několikrát sem přijeli příbuzní a odvezli na korbách odpadky, ale za půl roku si to nanosil zase zpět a pak už to nikdo neuklidil,“ popisuje dále Jana.

Podle místních pořádal dříve i srazy s kamarády, ale to skončilo přibližně se smrtí manželky. „Občas měl na zahradě nějaké kamarády, sice to byli asi bezdomovci, ale nedělali nepořádek a byli slušní. To je ale hodně let zpátky, ještě když tam bydleli ve dvou,“ doplňuje další sousedka mozaiku otázek o osudu muže uvnitř domu.

„Nechápu, jak tam může přežívat, nikdy jsem neviděla, že by svítil, asi má odpojenou elektřinu, občas vidím jen baterku. A také se nikdy nekouří z komína, a to ani v mrazech,“ dodává další rezidentka z ulice na závěr.

Fotogalerie
19 fotografií