Výstava exotického ptactva na Albertově je nejstarší u nás, pořádala se už za první republiky. Je plná ptačích příběhů.

Letos dojímají návštěvníky kakadu Kuba a Sára. Je jim kolem 15 let a v minulosti se stali oběťmi týrání, i když nevědomého. „Jako mláďata byli mazliví, hodní a přítulní. Pak na ně přestaly mít rodiny čas. Papoušci začali být agresivní, útoční. Škubali si peří, poškozovali sami sebe a rodiny se jich začaly bát,“ vypráví Aneta Vychytilová ze záchranného centra exotického ptactva Laguna. Specializuje se na trénink papoušků kakadu a Kubovi a Sáře vrátila pocit štěstí a spokojenosti.

„Papouška nestačí jen krmit. Potřebuje porozumění a citové pouto. Pokud nemá ptačího partnera, hledá společníka v člověku,“ vysvětluje. Zároveň ale varuje. „Kromě lásky je třeba papouškovi nastavit mantinely a vychovat ho. Jinak může být i nebezpečný,“ dodává.

Nejnadanější papoušek

Amazoňan pomoučený Ivánek umí pískat árii Královny noci z Mozartovy Kouzelné flétny.

Nejmlsnější papoušek

Největší gurmán mezi papoušky je nádherně zbarvený lori rudopáskový. Nejí zrní, ale v přírodě saje nektar z květů a vylizuje přezrálé plody. V zajetí si pochutnává na kaši z ovoce a nektaru.

Nejvzácnější papoušek

Velmi vzácný je největší bílý kakadu molucký. V přírodě žije pouze na Moluckých ostrovech v Indonésii.

Co další ještě uvidíte?

Na výstavě je celkem asi 300 exotických ptáků a 100 ptačích druhů. V expozici jsou i nejmenší papoušci šedokřídlí, vzácný malý papoušek tirika zelený z Jižní Ameriky nebo drobní exoti.

Kde a kdy se výstava koná?

Kde? Botanická zahrada UK v Praze na Albertově. Kdy? Do 4. září, denně od 10:00 do 17:00. Za kolik? 100 Kč dospělí, 50 Kč děti od 3 let a důchodci. Pořádá: Klub přátel exotického ptactva.

Fotogalerie
5 fotografií