„Na úseku, kde se pohybujeme, se nachází 11 přechodů pro chodce. Pro naši ukázku jsme zvolili přechod, který je v blízkosti supermarketu, a je tak hojně využívaný,“ uvedl za Iniciativu za dostavbu Pražského okruhu Petr Sýkora.

Situace je na místě doopravdy nedůstojná. Auta popojíždějí v koloně, stará paní o holích vstupuje do silnice a rozhlíží se, aby ji z druhé strany nikdo nepřejel. Demonstrace přitom proběhla v pondělí 15. srpna ve 13 hodin, tedy mimo dopravní špičku. Přesto byla ulice Přátelství masivně vytížená dopravou.

Podívejte se na video, které mapuje kolony v Uhříněvsi:

Video
Video se připravuje ...

Během krátké chvíle projede ulicí Přátelství v koloně spousta aut. Daniel Vitouš

Dusíme se, okruh je potřeba dodělat, křičí místní

„Stejně jako lidé na Spořilově, volají i obyvatelé v Uhříněvsi po dokončení Pražského okruhu, konkrétně silnice 511,“ potvrzuje přání iniciativy Petr Sýkora. Petici za dokončení silnice už podepsaly stovky lidí. Někteří účastníci přecházení přes silnici si na protest nasadili na ústa roušky, aby upozornili na to, že bydlení u vytížených silnic znamená také dýchání škodlivých zplodin.

„Chtěli jsme zde dopravu přecházením přes přechod zastavit na 4 minuty, nakonec jsme zvolili poloviční čas,“ popisuje průběh bleskové akce Sýkora. Navzdory krátkému trvání však tato demonstrace způsobila na místě komplikace a jasně prokázala, že ulice Přátelství nemůže adekvátně odbavovat takové množství projíždějících automobilů.

Akce proběhne ještě za 3 týdny

Podle organizátora demonstrativního přecházení přes chodník proběhne tato akce ještě jednou na přelomu srpna a září na Spořilově. Přesný termín zatím není jasný. „Lidé ze spořilovských občanských sdružení jsou tam z dopravní situace nešťastní,“ vysvětluje organizátor protestu Petr Sýkora.

V Uhříněvsi demonstrovali proti dopravě i ti nejmenší.
Autor: Petr Sýkora

Na Spořilově je z hlediska dopravy stav o to palčivější, že místní obyvatelé jsou zde silničnímu provozu vystaveni ze tří stran – magistrála, Jižní spojka a ulice Spořilovská tady tvoří takzvaný „Spořilovský trojúhelník“, který je podle odborníků z Hygienické stanice hlavního města Prahy nejhlučnějším místem v metropoli vůbec.

Obě provozně nedostačující místa v Praze mají přitom stejné řešení, tedy dostavbu jihovýchodního cípu Pražského okruhu, která je zatím pouze na mapách vyznačená jako silnice číslo 511. Ta v současnosti nemá termín oficiálního uvedení do provozu. Lidem v zasažených oblastech by se v okamžiku postavení této silnice lépe dýchalo, lépe přecházelo přes silnice a nebyli by zatěžováni obtěžujícím hlukem.