Zoo Praha prozradila, že nově narozeným přírůstkem v pražské zoo je samička. Navzdory úctyhodnému věku matky proběhl porod bez komplikací. Zasloužilým otcem se stal žirafí samec Johan.

Eliška dala v zoo život už osmému mláděti. „Eliška oslaví v říjnu své dvacáté první narozeniny. Přes svůj vyšší věk je ve velmi dobré kondici a jako zkušená a pohodová matka se o mládě vzorně stará. V historii chovu žiraf Rothschildových v Zoo Praha je to již osmdesáté druhé narozené mládě,“ prozradil radostně ředitel zoo Miroslav Bobek. V případě, že nebudou žádné komplikace, budou návštěvníci novou žirafí slečnu v zoo obdivovat za 14 dní.

„Vlastní porod proběhl bez problémů a trval pouze necelou hodinu a půl. Eliška ho díky svým předchozím zkušenostem zvládla výborně a poté mládě pečlivě očistila. Malá samička, která měří přibližně sto osmdesát centimetrů, začala brzy sát mateřské mléko. Dopoledne jsme udělali preventivní prohlídku, mládě zkontrolovali a ošetřili mu konec pupeční šňůry“, popsala událost chovatelka Jindra Kotrbáčková.

V přírodě se podle tiskové mluvčí zoo Jany Myslivečkové žirafy věku kolem dvaceti let nedožívají, v zoologických zahradách to ale není nic neobvyklého. „Například matkou Elišky byla samice Berta, která se v pražské zoo dožila dvaceti tří let a své poslední mládě zde porodila ve věku dvaceti jedna let,“ prozradila Myslivečková.

Na Maxe si matka musela zvykat

Rok 2016 mláďatům v hlavním městě svědčí. Mezi hlavní přírůstky letošního roku se v pražské zoo počítá mladý slon cejlonský Maxmilián, který se narodil 5. dubna. Tento čtyřměsíční chlapec se navždy zapsal do historie Zoo Praha, protože je prvním stoprocentně pražským slonem. Narodil se v hlavním městě a jeho rodiče ho v něm také počali.

V úterý 5. dubna se v Zoo Praha narodilo první stoprocentně pražské slůně.
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

Situace kolem Maxe byla v pražské Troji velice napínavá. Nikdy totiž není jisté, jestli se sloní matka mláděte ujme. Matka Maximiliána Janita bezprostředně po porodu dokonce na slůně naznačila útok. Pracovníci zoo ale byli připraveni a nebezpečí zažehnali.

Ajabu je zázrak

Jen necelé tři týdny po Maxovi dorazilo do Zoo Praha další velké pozdvižení – a tentokrát s velkou dávkou překvapení. Samici gorily nížinné Shindě se totiž 23. dubna narodilo mládě zcela nečekaně. 

V pražské zoo se v sobotu 23. dubna samici Shindě narodilo nečekaně gorilí mládě.
Autor: Karel Kopáč

Zoologická zahrada se po mnoha letech vzdala myšlenky na nové mládě, protože Shindě je už 25 let. Porod tak přišel náhle jako rána z čistého nebe. Z toho důvodu byl mladý gorilí samec nakonec pojmenován Ajabu, což ve svahilštině znamená „pozoruhodný“ nebo „zázračný“.

Naprostým rekordmanem z hlediska počtu narozených zvířat najednou jsou zatím v Zoo Praha v rámci letošního roku agamy stepní. Tento plaz se v rámci silného dubna v hlavním městě během jediného dne vylíhnul v počtu 43 jedinců.