„Jsem moc rád, že transport z Česka do Bulgan Sumu i následný převoz autem do chráněné oblasti Gobi B proběhl v pořádku, byť s menším zpožděním. Čtyři klisny Heiu, Rewetu, Naru a Heilige jsme mohli vypustit do aklimatizační ohrady, kde si zvykají,“ uvedl Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha, se kterým jsme v úterý dopoledne telefonicky mluvili a který se na návratu koní do přírody podílí.

Unikátní zdvojený transport

Tím však mise letounu CASA, jeho posádky, ošetřovatelů a ředitele pražské zoo Miroslava Bobka nekončí. Z Bulgan Sumu vyrazí ve středu do hlavního města Ulánbátaru, odkud, pokud vše půjde hladce, převezou jednoho hřebce a tři klisny koně Převalského také do Gobi B. 

Čtyři klisny koně Převalského po příletu ošetřovatelé vypustili do ohrady, aby se aklimatizovaly.
Autor: Zoo Praha
„Jsou dvě věci, které by nám transport v rámci země, který jsme ještě nikdy nedělali, mohly překazit. První je špatná předpověď počasí a druhá uspávání koní v Ulánbátaru,“ prozradil Bobek. 

„Převézt bychom v nejlepším případě chtěli jednoho hřebce a tři klisny, avšak to jsou koně divocí, odchycení přímo v Mongolsku, takže nevíme, jak zareagují na podání uspávacích prostředků,“ dodal Bobek. 

Do programu jsou záměrně vybrané klisny, neboť ty mají větší šanci uplatnit se na místě v reprodukci. Koně žijí v přirozeném prostředí v harémech, v jehož čele stojí vždy jeden hřebec, který si své místo musí vybojovat.