Už pošesté pražská zoo vypravila koně Převalského do Mongolska. Opět ve spolupráci s Armádou České republiky, která zajistila letecký transport divokých koní, a s Magistrátem hlavního města Prahy. Ten na cestu uvolnil finance.

Z letiště Kbely v sobotu ve 14 hodin odletěly čtyři klisny koně Převalského do Mongolska. Do cílové destinace to potrvá 20 hodin.
Autor: Martina Neckářová, ČTK, Aktu.cz

Zoo Praha se do návratu divokých koní zapojila v letech 1998 a 2000 předáním čtyř „převaláků“, kteří byli v rámci zahraničních transportů dopraveni do oblastí Tachin Tal a Hustain Nuru.

Devatenáct plus čtyři klisny

Přestože mezinárodní transporty v poslední době prakticky ustaly, daří se Zoo Praha uskutečňovat samostatné převozy. Mezi lety 2011–2015 do Mongolska pražská zoologická zahrada dovezla každoročně mezi třemi až čtyřmi koni – celkem 18 klisen a jednoho hřebce. V sobotu 16. července do státu ve Střední Asii z Letiště Kbely vyrazily další čtyři klisny. 

„Z devatenácti koní, které jsme do Mongolska přivezli, přežilo 17, ti mají 15 potomků, což je veliký úspěch,“ uvedl Miroslav Bobek, ředitel pražské zoologické zahrady, který do Mongolska s klisnami a ošetřovateli v sobotu také odletěl.

Letoun CASA C-295M plánuje dvě mezipřistání v Kazani a Novosibirsku. V mongolském Bulgan Sumu by měl dosednout v neděli ve 13:35 místního času, tedy 07:35 středoevropského času.