Místní mají z proměny radost. „Jsem rodilý Pražák a Malostranské náměstí se mi tak s auty nikdy nelíbilo. Konečně... Byla to neúcta k památkám, nechat tady zřídit parkoviště,“ rozpovídal se Tomáš (21), který s přáteli relaxoval pod stromem na teď už klidném náměstí.

Auta si tu nedokáží představit ani turisté, kteří zaplněné náměstí neznají. „Netuším, jak vypadalo náměstí předtím s auty. Ale určitě to na mě dělá velký dojem. Představa, že by bylo plné aut, mi přijde neuvěřitelná. Byla by škoda, kdyby se auta opět vrátila,“ hodnotila místo turistka Lena (26).

Toho se už ale ani turisté, ani místní bát nemusí. Parkoviště na Malostranském náměstí už nebude. „Náměstí patří pěším a turistům, neslouží jako parkoviště,“ prohlásila v pátek 1. července primátorka Adriana Krnáčová.
Malostranské náměstí je oázou klidu. Auta už jsou konečně pryč, těší se lidé vysedávající pod stromy.
Autor: Eva Fornálová

Ráda bych zde viděla i pojízdnou kavárnu,“ mluvila o plánech Adriana Krnáčová. O umístění takové služby se prý jedná s kavárenským obchodním řetězcem. Náměstí se má také stát prostorem pro konání kulturních akcí.

Krnáčová chce na bývalém parkovišti zdravit slunce

Primátorka by na místě chtěla v průběhu léta připravit i cvičení jógy Pozdrav slunci. Kdy přesně proběhne, zatím není jasné. „Lidé se termín včas dozví, přineseme si karimatky a zacvičíme si,“ uvedla Krnáčová.

Fotogalerie
16 fotografií