„Prodej pražské Invalidovny je nejvýznamnějším prodejem státního majetku v letošním roce. Věříme, že najdeme nového majitele, který kromě výrazného výnosu do státní pokladny vdechne tomuto unikátnímu baroknímu areálu nový život,“ řekla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu. „Stát tento specifický areál ke své činnosti nepotřebuje, o čemž svědčí i to, že pro něj nenašel definitivní využití ani téměř sto let od odchodu posledních válečných invalidů,“ dodala Arajmu.

ÚZSVM vyhlásil výběrové řízení na prodej barokního objektu, které potrvá až do 8. srpna. Minimální cena tak byla stanovena na 637,7 milionu korun, přičemž zájemci, kteří zašlou své písemné nabídky do srpna, budou přítomni při otevírání obálek a budou se moci zúčastnit aukce.

Interiér Invalidovny dýchá každou svou částí bohatou historií.
Autor: ČTK/Michal Okla

Budovu Invalidovny výrazně poškodily povodně v roce 2002 a její důsledky jsou dodnes na stavbě viditelné. Na ÚZSVM přešel areál na konci loňského roku od ministerstva obrany na základě rozhodnutí vlády. Majetkový úřad objekt následně nabídl k využití ostatním státním institucím, které o něj ale neprojevily zájem. Areál je tak pro stát nepotřebný, a proto majetkový úřad přistoupil k jeho prodeji.

Budova Invalidovny má za sebou bohatou historii. Z popudu rakouského císaře Karla IV. a z prostředků nadace Petra Strozziho v letech 1731 až 1737 objekt postavil Kilián Ignác Dientzenhofer. Vzorem mu byla stavba Invalidovny v Paříži. Pro nedostatek financí však budova nebyla dostavěna, vznikla tak pouhá devítina z původního plánu.

Budova Invalidovny je na prodej. Majetkový úřad ji prodává za 638 milionů korun.
Autor: ČTK/Josef Horázný

Barokní Invalidovna sloužila jako útulek pro válečné vysloužilce a v době nejvyšší obsazenosti tu žilo až 2 tisíce válečných veteránů s rodinami. Vojenský útulek sloužil ke svému účelu až do roku 1935. Po návratu z fronty zde žil a tvořil například proslulý fotograf Josef Sudek. Následně zde sídlil Vojenský historický archiv, který se nedávno přesunul do Ruzyně.