Podle scénáře cvičení pilot vyslal tísňové volání a na letiště se tak vypravily záchranářské složky. Ty po příjezdu začaly z havarovaného letadla zachraňovat přeživší a pomáhat raněným. Nehoda si podle námětu cvičení vyžádala i osm mrtvých. „Cvičení jsme připravovali asi půl roku. Nezávisle na tom, co říkají hodnotitelé, si myslím, že cvičení nám vyšlo a z mého pohledu to bylo krásné,“ řekl pro Blesk velitel zabezpečení letového provozu Věroslav Košler.

„Hlášených bylo 50 lidí na palubě, což je vysoký rozsah nehody. Trénovali jsme i rozvoz lidí do nemocnic. Jde o to, metodicky si vše vyzkoušet. Cvičení se účastnil dokonce i Golem, speciální záchranářské vozidlo,“ dodává pro Blesk Košler.

Speciální záchranářské vozidlo Golem
Autor: David Malík

„Jednalo se o pád letadla na letišti. Je to pro nás velká porce lidí, které je nutno transportovat. V letadle jsou ztížené podmínky, takže je důležité lidi rychle roztřídit a co nejrychleji je dostat k záchranářům. Zásah proběhl rychle, předaní záchranné službě a cvičení splnilo svůj účel,“ hodnotí akci pro Blesk velitel zásahu Hasičského záchranného sboru Praha Jan Havrda. 

Cvičení se celkem podle tiskové mluvčí pražských hasičů Pavlíny Adamcové zúčastnilo asi 230 lidí, z toho asi 50 figurantů, 50 hasičů, 70 příslušníků armády 13 policistů a 9 osob z řad záchranářů, čísla však nebyla zcela jasná na konci zásahu. Nacvičovalo se s letounem CASA C-295 M, který během cvičení vzlétl a znovu přistál na trávě na letišti v Kbelích. 

Podívejte se na video ze cvičení:

Na kbelském letišti sídlí 24. základna dopravního letectva české armády. Jejich stroje mají za úkol přepravovat například ústavní činitele, ale i vojáky do misí nebo zajišťovat další potřebný armádní transport. Zabezpečuje i speciální lety pro potřeby zdravotnické služby, třeba přepravu orgánů pro transplantaci.

Fotogalerie
7 fotografií