Park bez laviček nebo prázdná náměstí, kde si sednete možná tak na okraj sochy nebo na schody, jsou minulostí. Nově mohou od května narazit Pražané na židle a stolky například na Smíchovské náplavce, piazzettě Národního divadla, v Holešovické tržnici, nebo ve vysokoškolském kampusu ČVUT v Dejvicích. Začátkem července přibydou i na Malostranském náměstí.

Celkem Praha pořídí 90 stolků a 340 židlí. „Rozmístění drobného městského mobiliáře je levným a snadným způsobem, jak ulice a náměstí udělat příjemnějším místem k pobytu a třeba i iniciovat nové možnosti jejich využití,“ vysvětluje pro Blesk Praha Petr Hlaváček, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy.

„U stolku se dá na čerstvém vzduchu pracovat, sednout si s obědem, vypít si kávu, posedět s přáteli, stejně jako si v klidu číst knížku,“ říká pro Blesk pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Světová Praha

Architekti z Institutu plánování a rozvoje Prahy se inspirovali v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu. Místa byla vybrána i podle toho, že se o ně přímo v ulicích bude starat lokální provozovatel. „Výhodou je, že pokud se židle neosvědčí na daném místě, lze je snadno přesunout jinam,“ doplňuje pro Blesk Hlaváček.

Nevzhledné parky a špinavé ulice se tak stanou mnohem příjemnějším místem. „Městské židle znamenají novou možnost, jak veřejný prostor Prahy užívat. A právě široká paleta možností, jak se ve veřejném prostoru zdržovat, je jedním ze základních parametrů příjemného města, města pro lidi,“ říká dále Adriana Krnáčová.

Zatím jen přes sezónu

Židle a stolky budou v pražských ulicích až do podzimu, pak se kvůli chladnějším teplotám uskladní. Podle toho, jak se tento projekt osvědčí, bude postupovat i Institut plánování a rozvoje ve spolupráci s pražským magistrátem se zavedením pro další sezónu. Uvažuje se i o vypsání otevřené výzvy pro další zájemce, jejichž cílem je oživení konkrétního prostranství.

Podobné projekty už má Praha za sebou například s piany nebo šachovými stolky. „Budeme také rádi, pokud se o své zážitky a dojmy z nového posezení v Praze podělí sami občané s hashtagem #prazskezidle i fotkami případných lokalit,“ dodává pro Blesk mluvčí Institutu plánování a rozvoje Prahy Adam Švejda.

Fotogalerie
6 fotografií