Nemožnost z hygienických důvodů vzít psa s sebou do supermarketu přináší svá úskalí. V metropoli se tak kromě hlučné ulice, která je už tak dost stresující, musí nejlepší přítel vyrovnat i s řadou kolemjdoucích, kteří mají chuť jej utěšit.

Pocit opuštění, který má pes uvázaný u obchodu či kdekoli jinde venku, v cizím a mnohdy neznámém prostředí, je pro psa určitě psychickou zátěží,“ hodnotil situaci, do které se běžně městský pes dostane, psí psycholog Pavel Bradáč.

Avšak zmínil, že také záleží na tom, jak moc je na ruch a odloučení zvyklý. „Pro některé, zejména v minulosti týrané nebo špatně socializované psy, je navíc velmi nepříjemný kontakt nebo i dokonce samotné přiblížení s cizími lidmi,“ pokračoval psí psycholog Pavel Bradáč. Zejména u dětí je zvykem bez rozmyslu pomazlit se s chlupatým zvířátkem, aniž by si uvědomovaly, jaký stres to pro něj může znamenat.

Na uvázaného psa raději nesahat

Hluk rušné ulice Prahy a opuštění blízkým člověkem může způsobit takový stres, že pes jedná ostražitěji a podrážděněji, než by se zachoval při běžné situaci. „Doporučuji psy před obchody raději ignorovat, obejít a nechat být. Například předklonění člověka ke psovi může pes považovat za takzvané imponování, tedy výhrůžku. Také pohled do očí má podobný účinek,“ radil psí psycholog Pavel Bradáč.

Přivázání před supermarketem nenese jen úskalí v podobě stresových situací. „V dnešní době se množí případy ukradení psa před obchodem, proto bych tam osobně svého psa bez GPS lokátoru nebo bez dozoru nenechal,“ doporučuje všem pejskařům psí psycholog Rudolf Desenský. Nejohroženější jsou menší plemena, která pachatel snadno odcizí a následně prodá. Důkazem je i nedávný případ důchodkyně Vilmy Kaplanové, které na Žižkově ukradli čtyřnohého miláčka Bena.