Ještě dřív než první stopy života na planetě Zemi byl nerost, z něhož se po spletité cestě stane nejdražší kámen na světě! Diamanty vznikly už před 3,5 miliardy let.

Mnozí si pod pojmem diamant představí blyštivý kámen nevyčíslitelné hodnoty, který by ráda nosila snad každá dívka či žena. Ovšem, diamanty, které vídáme ve výklencích obchodů, v přírodě nenajdeme.

Přeměnu nerostu v drahý šperk můžete vidět v pražském Diamantovém muzeu. Kromě unikátní ukázky zpracování drahokamů se můžete podívat i na repliky kamenů zdobících anglické korunovační klenoty a další kousky, jejichž originály jsou uloženy v nedobytných trezorech majitelů.  Nejdražší skvost diamantového muzea stojí 3,3 milionů korun a je k prodeji.

V muzeu spatříte šperky pocházející z Izraele, a to z dílny rodiny Katz, která se broušení diamantů a výrobě šperků věnuje už desítky let. Na vzniku muzea se také podílel přední český gemolog a geolog Radek Hanus.

Unikátní muzeum, které návštěvníky zavede do světa luxusních kamenů, je už návštěvníkům přístupné a slavnostní otevření se uskuteční v červnu!

Cesta od nerostu

  1. Těžba: Na jeden karát nebo 0,2 gramu diamantu je nutné vytěžit v průměru 250 tun horniny, písku nebo země.
  2. Oddělení: Od nečistot a ostatní horniny se oddělují diamanty několika způsoby. Napomáhá tomu například ultrafialové záření – diamanty pod ním svítí.
  3. Broušení: Diamant vypadá jako kousek ledu. Své kouzlo získá až po řádném opracování a vybroušení faset. Práce brusiče vyžaduje zkušenost a pečlivost.
  4. Výsledek: Diamant může mít různé tvary. Nejčastější je kulatý briliant. Má celkem 57 faset neboli plošek: tabulku (velkou fasetu uprostřed), 32 faset na korunce (horní části briliantu) a 24 faset v pavilonu (dolní část briliantu zakončené špičkou). Broušením diamant ztrácí přes polovinu své původní váhy. 

Fotogalerie
31 fotografií