Labuť se do záchranné stanice dostala kvůli rozsáhlé řezné ráně na krku, kterou si způsobila o tramvajové vedení na mostě Legií. Rána byla tak velká, že u labutě došlo k odhalení krku. Ošetřovatelé ji ihned odvezli k ošetření na veterinární stanici k lékařce, která ránu vyčistila a následně také zašila. I tak ale labuť neměla zdaleka vyhráno, neboť jí stále hrozilo, že může podlehnout těžkému vnitřnímu zranění nebo případné infekci.

Labuť měla minimální šanci na přežití, přesto se ji veterinářce a pracovníkům záchranné stanice pro volně žijící živočichy podařilo zachránit.
Autor: Lesy Praha

Bez péče by labuť zahynula

Po celkovém ošetření na veterinární stanici labuť převzali do péče ošetřovatelé ze záchranné stanice, kteří jí neustále podávali antibiotika a vynaložili veškerou péči, aby ji zachránili. A tak se těžce zraněné zvíře nakonec podařilo zachránit a příběh má šťastný konec. Po třech týdnech záchranáři labuť vypustili zpátky na Vltavu. Nebyla ale jediná, kterou ošetřovatelé vrátili zpátky na Vltavu. Společně s ní se dočkala svobody i labuť, která byla před časem nalezena na Strakonické ulici, kam omylem přistála.

„Do záchranné stanice se s podobným poraněním dostávají labutě velmi často. Stává se totiž, že narazí do tramvajových trolejí nebo mají zranění od rybářského háčku. Ale toto zranění, při kterém měla labuť krk prakticky obnažený, byl i pro nás extrém,“ řekla Zuzana Pokorná, vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice.

Fotogalerie
5 fotografií