Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Rozbourané útroby Národního muzea. Podívejte se, jak jde práce dělníkům od ruky

/
  • Historická budova Národního muzea
    2. dubna 2016 ● 08:00

    Celkem 150 až 200 dělníků denně pracuje na opravách historické budovy Národního muzea v Praze. V tak velkém a krásném prostoru se téměř ztratí. Muzeum by první návštěvníky mělo přivítat v polovině října 2018. Pojďte se exkluzivně s Blesk.cz podívat, jak práce pokračují a jak to na místě, kde hořelo, vypadá. 

     

  • 1.

    Výtahem až na vrchol

    Video
    Video se připravuje ...

    Národní muzeum Martina Neckářová

    Prohlídka s generálním ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem začala na nádvoří, které bude po rekonstrukci zastřešené. Společně jsme nákladním výtahem vyjeli do nejvyššího patra, abychom se podívali, jak to vypadá na půdě a na místě, kde 12. února hořelo. 

  • 2.

    Co se skrývá na půdě

    Půda, ve které už nebudou kanceláře.
    Autor: Petr Novotný Blesk.cz

    Na půdě Národního muzea dříve byly kanceláře. „Půdní prostory se vrací do původní podoby, nebudou tu ale už kanceláře. Prostor bude sloužit jako technologické zázemí muzea,“ prozradil při prohlídce generální ředitel muzea Michal Lukeš.

  • 3.

    Po ohni zbyl je zápach spáleniny

    Ředitel Národního muzea nám ukázal místo, kde hořelo.
    Autor: Petr Novotný Blesk.cz

    S ředitelem Muzea jsme se podívali na i místo, kde hořelo. „Plameny při požáru vypadaly děsivě, hořely tu lina a další vysoce hořlavé věci z 50. let. Veliké štěstí bylo, že hasiči zasáhli rychle a kupodivu hořelo v místě, kde předtím cvičili a, že se oheň nerozšířil dál díky historické příčce, která plameny zastavila, aby se nešířily dál,“ řekl Lukeš. Oheň pravděpodobně způsobila závada na elektroinstalaci. Muezum čeká na finální zprávu hasičů.

  • 4.

    Schodiště zahalila tma

    Zrekonstruuje se i skleněná střecha.
    Autor: Petr Novotný Blesk.cz

    Prosklenou střechou běžně dopadá denní světlo na schodiště Národního muzea. Teď však schodiště není vidět. „My tu teď zrovna děláme provizorní sedlovou střechu, která bude zaizolovaná, abychom mohli odkrýt skleněnou střechu a opravit ji a mezitím dolů nezateklo,“ popisuje postup prací ředitel výstavby Jan Kučera z Metrostavu, který kompletní rekonstrukci provádí. 

  • 5.

    Václavské náměstí jako na dlani

    Video
    Video se připravuje ...

    Pohled ze střechy muzea na Václavské náměstí Petr Novotný Blesk.cz

    Po lešení, které lemuje Národní muzeum, jsme vyšplhali nejvýše, co to šlo, a Václavské náměstí nám ukázalo svůj půvab téměř z ptačí perspektivy.

  • 6.

    Malba Brožíka se musí sun

    Restaurátor sundavá malbu významného českého malíře Václava Brožíka.
    Autor: Petr Novotný Blesk.cz

    Po cestě zpátky ven jsme narazili i na restaurátora, který zrovna sundaval ze zdi malbu českého akademického malíře Václava Brožíka. „Tím, že se budova neopravovala a chátrala a v některých místech zatékalo, tak jsme zjistili, že obraz je poškozený a že se musí sundat. Probíhá to zajímavou technologií,“ uvedl ředitel muzea. „Pán tam natahuje síťku, která to vyztuží. Na síťku se to nalepí a podkladní omítka se sundá i s tou malbou,“ dodal Jan Kučera z Metrostavu.

  • 7.

    Stropy z oceli

    Ředitel výstavby Jan Kučera
    Autor: Petr Novotný Blesk.cz

    Zde nám ředitel výstavby Jan Kučera ukazuje útroby místností. „Je vidět, jak je dělaná konstrukce stropu. Obvodové stěny jsou „zděné“ z kamenného zdiva a stropy jsou ocelové,“ prozradil.

  • 8.

    Tunel pod Muzeem

    Stroje začaly hloubit tunel pod historickou budovou muzea.
    Autor: Petr Novotný

    Společnost Metrostav, která rekonstrukci Národního muzea v Praze provádí, začala už i s  kopáním tunelu. Ten by měl propojit Novou budovu Národního muzea s historickou budovou. „Tunel projde základy historické budovy přes Vinohradskou do Nové budovy muzea. Kopat se bude asi do osmi metrů,“ uvedl Blesk.cz ředitel výstavby Jan Kučera. 

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy