Pražané mohou od víkendu 26. března využít lodní dopravy při cestě do zoologické zahrady v Troje. Parník vyplouvá z Rašínova nábřeží nebo od Čechova mostu. Cesta trvá okolo jedné hodiny a jízdu zakončuje v přístavišti na Císařském ostrově, kde nově Magistrát hlavního města Prahy postavil betonové panely.  


Důvodem zátaras v zatáčce je výstavba nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod. „Betonové bloky zde byly umístěny na základě projednání s Prahou 7 a Policií České republiky tak, aby byl zajištěn požadavek na bezpečný přechod chodců v křižovatce a aby nedošlo ke zranění chodců,“ uvedl důvod nově vzniklé bariéry tiskový mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.



Právě díky takzvaným city blokům, které v zatáčce v přístavu vznikly, volí většina pasažérů možnost obkročení, protože náhradní místo přechodu pro chodce vyznačené pomocí zebry není. Vozíčkáři mají v tomto případě smůlu. Ačkoli se na loď dostanou i bezbariérově, při cestě na souši už musí požádat o pomoc.

Jediní lidé, kteří blok nepřekračují a volí dle magistrátu bezpečnější cestu kolem, jsou tak rodiny s kočárky. „Museli jsme to velkým obloukem objíždět. Ale tedy tohle řešení je dost podivné. Jakmile by bylo po dešti, brodili bychom se tady bahnem. Navíc tady je tak akorát značka pro řidiče a ne pro chodce,“ stěžovala si na neobvyklé řešení magistrátu k zajištění bezpečnosti Lenka Doubravová.

Betonové bloky se tak rozeberou jakmile skončí výstavba Ústřední čistírny odpadních vod. Datum ukončení zatím není známé.

Video
Video se připravuje ...

Po bezbariérovém výstupu z parníku čeká na pasažéry překračování betonového panelu podél silnice. Eva Fornálová