Praha 7 sice informovala, že během svátků přeruší na svém území platnost zón placeného stání, aby tam mohli zaparkovat například příbuzní rezidentů. Jak ale informoval server idnes.cz, přespolní motoristé i tak dostali pozdrav od strážníků v podobě výzvy k zaplacení pokuty.

Městská část totiž nepřeškrtla nebo nezakryla značky stanovující zóny, čímž by je zneplatnila. Místo toho se dohodla s městskou částí na takzvaném doporučeném postupu, kdy měli strážníci nerezidentská vozidla v zónách tolerovat. Jenže takové doporučení není nařízením, a dokud nejsou značky přeškrtnuté nebo zakryté, stále platí.

Komplikace kvůli buddhistům

Když se tedy na městskou policii začali se stížnostmi na přeplněná parkoviště obracet místní obyvatelé, nezbývalo strážníkům než situaci řešit. Jak ale uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL), měla by se většina takových přestupků řešit dohodou. „Pokud někdo pokutu přece jenom dostane, tak nevidím jinou možnost, než že mu to zaplatím ze svého,“ řekl serveru.

Ten upozorňuje, že loni parkování zdarma o svátcích fungovalo bez problémů, ale situaci zkomplikoval buddhistický kurz, který ve čtvrti začal v neděli. „Přijímáme v tuto chvíli 90 procent oznámení přímo od rezidentů, že přestože si za místo zaplatili, nemají kde parkovat,“ popsal mluvčí městské policie Jan Čihák.