Modré zóny nyní existují v Praze 1, 2, 3 a 7. Ačkoliv magistrát v úterý vyzval všechny městské části, aby je dočasně zrušily, platit přestanou jen ve dvou čtvrtích.

Od 23. prosince do 3. ledna budou moci všichni řidiči parkovat na modrých zónách Prahy 3. Vycházíme tak vstříc našim občanům, aby je mohli během období vánočních svátků navštěvovat rodiny s přáteli,“ řekl Blesk.cz místostarosta Alexander Bellu (ODS).

A stejný přístup volí také Praha 7. Ta si minulý rok vyzkoušela, že i když parkování otevře všem, netrpí tím obyvatelé dané části. „Občané Prahy 7 jezdí v tomto čase po návštěvách a mnozí jsou pryč celé svátky. Loni jsme testovali dopad přerušení zóny v praxi, vše jsme konzultovali také s městskou policií. S parkováním návštěvníků i rezidentů nebyly problémy,“ uvedl zástupce starosty Ondřej Mirovský (zelení).

V Praze 7 přestanou modré zóny platit 23. prosince ve 20 hodin. Úleva potrvá do 4. ledna ráno.

V Praze 1 by začal boj o místa

Pokud ale budete chtít zaparkovat v Praze 1 a 2 a nejste obyvateli těchto čtvrtí, modrým zónám se vyhněte.

Praha 1 parkovací zóny rušit nebude ani na svátky. Zůstane u stejného systému jako v letech minulých, tedy zachování stejného parkování jako po celý rok. Jiné městské části si uvolnění zón mohou dovolit, je to pro ně vstřícné gesto k návštěvám jejich městské části, ale centrum je specifické. Problém s parkováním zde řešíme i se zónami, proto jejich otevření nepřipadá v úvahu. Začal by boj o místa,“ vysvětlila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

I když také v Praze 2 zóny nezruší, odtahů by nemělo být tolik jako běžně. „Území Prahy 2 je vysoce rezidentní oblast a my musíme zájmy rezidentů chránit. Ale požádal jsem, jako zástupce starostky pro dopravu, ředitele městské policie o určitý nadhled při posuzování parkování v modré zóně. Jak se k tomu postaví, je plně v jeho pravomoci. Toto řešení uplatňuje Praha 2 již několik let a nikdo si nestěžoval,“ sdělil místostarosta druhé městské části Jan Korseska (ODS).

Zóny se rozšíří na jaře

Velký rozmach parkovacích zón zažije Praha příští rok. Nově budou modré čáry namalované na ulicích Prahy 4, 5, 6, 8, 9 a na Jarově, což je část Prahy 3, kde zatím neexistují.

Zatímco nyní stojí roční parkovací karta 700 korun, nově by měla vyjít na 1200 korun. O finální ceně se ale ještě vedou diskuze.

Novinkou má být také rozdělení některých městských částí do více sektorů. Lidé by tak nemohli parkovat v celé čtvrti, ale jen v okolí svého bydliště. V tom případě by kupovali levnější kartu, zřejmě za 600 korun.