Kde budete trávit Vánoce a s kým?

Letos budeme v Praze a přijede za mnou Josef Kaplicky, což je syn Jana (manžela, který zemřel v roce 2009 – pozn. red.). Hrozně se na něj těším, protože mu budu moci vlastně poprvé ukázat romantiku Prahy a budeme pohromadě.

Jak u vás probíhá Štědrý večer a dodržujete nějaké zvyky?

Pouštíme lodičky, tedy ořechy se svíčkou. Samozřejmě máme štědrovečerního kapra, ukrýváme dlouho vánoční stromeček, pak náhle odletí anděl, zacinkáme zvonečkem a najednou je tam stromeček.

A chodí k vám stále Ježíšek?

No on tam přiletí a najednou je tam ten stromeček s dárky, takže ano, nějakým způsobem tam létá. Nebo komínem? Já nevím, jak se tam dostane.

Jaké dárky vy máte nejraději?

Já mám nejraději, že můžeme být celá rodina pohromadě v klidu, mít vypnuté mobily, být odstřihnutí od světa a užívat si té pohody, lásky, pospolitosti a neřešit, co se děje kolem.

Když vezmeme materiální dárky, sháníte je na poslední chvíli, nebo už máte nakoupeno?

Ty materiální má Johanka už vystřihané. Má udělanou takovou koláž, kterou má nalepenou na okně. Takže mi dává dostatek času na to, abych to sehnala hezky předčasně.

Teď jsme na Staroměstském náměstí, ty trhy, co tu jsou, líbí se vám? Nebo které v Praze se vám líbí nejvíc?

V Praze se mi asi tyto trhy líbí nejvíc, zejména když vyjdete na tu věž, tak to je nádhera. Protože vidíte Prahu stověžatou, červené střechy a Lada, který letos opanoval Vánoce na Staroměstském náměstí, tak to je krásné jako symbol. To si myslím, že funguje, že z toho jsou turisti nadšení.

TripAdvisor nás označil jako jedny z nejkrásnějších vánočních trhů, takže já bych tomu i věřila. My máme neskutečně nádherné město, do kterého se každý musí zamilovat, když ho vidí. A to je něco, na čem my stavíme. To jenom musí dokreslovat malebnost města, neničit to a vlastně jen trošičku pomáhat turistům, aby nám nezasahovali až moc do našeho každodenního života.

Jak podle vás zasahují až moc?

Když do vás třeba vrazí segway. To je něco, co si myslím, že bychom mohli vybojovat za dobu, co jsme na magistrátu. Ono se to nezdá, ale jiná města je nemají, tak proč je máme my?

Jako zastupitelka, změnila byste na trzích něco?

Měnit se toho dá spousta samozřejmě. Ale důležité je poděkovat lidem, jak to dělají, a důležité je také zmínit, že příští rok budeme moci vyměnit firmu, která bude trhy na Staroměstském náměstí provozovat. Takže já se těším, že bude nový impulz nové společnosti, která bude vysoutěžena a přijde s něčím novým.

Co nového by to mohlo být? Protože vy jste říkala, že jste spokojená s tím, jak to tu vypadá. Tak co nového by měli přinést?

Já si myslím, že je tady prostě moc trdel.

Vy jste rok zastupitelkou. Co považujete za svůj největší úspěch?

Já mám za sebou grantovou komisi, kterou jsme ustanovili z osobností a ty podpořily jednotlivé projekty a rozdaly 300 milionů. To si myslím, že je docela úspěch, aby si někdo nestěžoval a aby to bylo opravdu posouzené správně. Budeme mít dvě procenta na kulturu za magistrát. Srovnejte to s ministerstvem kultury, které nemá ani jedno procento z celkového rozpočtu.

Co se týká zahraniční propagace Prahy venku, děláme možná větší renomé a zásluhu, než když to dělá někdo na státní úrovni.

Co kromě toho, že jste zastupitelkou, ještě děláte?

Já jsem prezidentkou mojí nadace, nadačního fondu Kaplicky Centre. Máme neustále úspěchy, co se týká výstav v zahraničí.

Video
Video se připravuje ...

Vánoce v Praze: Kam jít bruslit nebo nakupovat? A Štědrý den Elišky Kaplicky Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček