"Statik se musí podívat, zda je bezpečné jít dovnitř. Budova utrpěla nejen požárem, ale i rychlým zchlazením při zásahu hasičů," uvedl ČTK šéf pražských hasičů Roman Hlinovský. V případě, že statik vstup schválí, začnou požárníci rozhrabovat a hasit hromady s textilem. Také vyšetřovatelé by již podle šéfa hasičů mohli začít s hledáním příčiny ohně.

V areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská je stále zhruba 90 hasičů, asi 40 dobrovolných a 50 profesionálních. Jednotky se ráno vystřídaly. Hasiči také dále měří zplodiny z požáru, měření zatím nepotvrdilo nebezpečné koncentrace jedovatých látek.

Pomoci se zjišťováním zplodin by měl magistrát. Podle něj během noci, kdy oblak dýmu z požáru postupoval přes město, nebyly podle údajů z měřicích stanic Českého hydrometeorologického ústavu nikde na území Prahy překročeny běžné hodnoty sledovaných škodlivin.

Již v sobotu v noci požárníci odnesli část tlakových lahví, které hrozily výbuchem. Další zchladili vodou. Podle informací záchranky nebyl nikdo zraněn. Vedle řady hasičských jednotek pomáhal vodou z vaků rozsáhlý požár hasit i vrtulník.

Na požár upozornil Pražany hustý černý dým, který byl krátce před setměním vidět i ze vzdálených míst metropole. Obyvatele čtvrti tlampače veřejného rozhlasu informovaly, že mají zavřít okna před znečištěním a nechodit se na požár dívat. Stále je uzavřena Kolbenova ulice v obou směrech od náměstí OSN až po Kbelskou ulici. "Kolbenova bude určitě uzavřena do odvolání," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová, podle níž se od rána prodejci a zákazníci snaží dostat do přilehlé tržnice.

"Areál tržnice nebude v provozu," upozornila. Areál tržiště u stanice metra Kolbenova každý víkend hostí od 06:00 největší bleší trhy v Praze. Zpravodajka ČTK na místě zjistila, že kolem 09:00 začalo přibývat lidí, kteří na burzu přijeli metrem či tramvají, u brány ale zjistili, že oplocený areál zůstal pro dnešek uzavřen kvůli hašení požáru o zhruba 300 metrů dál.

Trhovci s dodávkami se navíc nemohli do areálu dostat právě kvůli uzavření Kolbenovy ulice. Policie kromě aut místních obyvatel vpouštěla v bezpečné vzdálenosti pouze auta firem, které v rozsáhlém areálu bývalé ČKD sídlí - například několik vietnamských obchodníků.

Dohašování požáru podle zpravodajky ČTK ráno už nebudilo zdaleka tak velkou pozornost obyvatel Vysočan jako v sobotu večer, kdy se z bývalého továrního areálu valil nad Prahu obrovský černý mrak, což přilákalo davy lidí. Kouř už nebylo vidět ani z bezprostřední blízkosti z Kolbenovy ulice.

Fotogalerie
27 fotografií