„Důvěra kvůli panu Stropnickému padla,“ řekl ředitel nemocnice Motol a volební lídr ČSSD Miloslav Ludvík (ČSSD).

Koaliční partneři vznesli požadavek na jeho odstoupení a na to Trojkoalice nepřistoupila,“ řekl lídr Trojkoalice a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Stropnický je na dovolené a má vypnutý telefon.

Spor v koalici rozpoutalo minulý týden hlasování o pražských stavebních předpisech, když primátorka Krnáčová předložila svůj návrh předpisů a zároveň nechala odsouhlasit odebrání kompetencí týkajících se tvorby pražských stavebních předpisů právě Stropnickému.

Zda Trojkoalice Stropnického vymění, není jasné, podle zástupců Trojkoalice se o tom bude dále jednat. „Takto ultimativně to od našich partnerů nikdy nezaznělo, budeme to ještě probírat i v jednotlivých stranách, které tvoří Trojkoalici. Je to novinka a nečekali jsme to,“ řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Tím, kdo pochybil, byla podle ní Krnáčová, která stavební předpisy neprojednala s koaličními partnery.

O koaliční krizi jednala už i vedení jednotlivých stran Trojkoalice. Vedení Strany zelených, KDU-ČSL i STAN se shodla, že postup primátorky byl nestandardní, přesto ale považují setrvání v koalici za prospěšné. V rámci Trojkoalice neexistuje žádný problém, uvedl radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Zda bude koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice pokračovat, bude prý záležet na dalších jednáních.

Není to poprvé, kdy musí Stropnický čelit problémům. Už při sestavení pražské koalice bylo jeho jméno problémem – dokonce v samotné Trojkoalici, kterou teď reprezentuje. V ní jsou kromě zelených i lidovci a Starostové.

A právě Starostům přišlo, že je na ně Matěj Stropnický příliš levicový. Uskupení do voleb vedl Petr Štěpánek (SZ), který dal ale před radnicí přednost starostování na Praze 4.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.