„Od 7. září 2015 do 18. března 2016 včetně je lanová dráha z důvodu rekonstrukce mostu a stanice Nebozízek zcela mimo provoz. K opětovnému zprovoznění dojde 19. března 2016 v 09:00,“ uvedl na svých stránkách DPP.

Nadcházející výluka je ojedinělou v délce i v rozsahu oprav, kterými lanová dráha projde. „Cestující se mohou těšit, že jim na jejím konci představíme zastávku Nebozízek ve zbrusu novém kabátě. Jde o další krok směrem ke zkvalitňování našich služeb,“ řekl Pavel Kejha, vedoucí provozovny LD Petřín.

Nestabilní podloží na Petříně?

Podle deníku Echo24.cz se uskuteční kromě opravy kolejí, zázemí a revize vozů také zpevnění svahu v okolí trati, který je místy nestabilní. To se ale zas tak jednoznačně říct nedá. „Je známo, že sesuvy na Petříně v minulosti byly. Poté se nějakým způsobem sanovaly, takže se dá říct, že to území je dočasně stabilní,“ řekl pro Blesk.cz geolog Petr Kycl.

Lanovku DPP zavírá kvůli revizím pravidelně každý půlrok, a to vždy na jaře a na podzim – doba výluky se v těchto případech většinou pohybuje v řádu dnů. Dráha je v provozu od 09:00 do 23:20, přičemž od listopadu do března má interval 15 minut a od dubna do října 10 minut. Poprvé se rozjela v roce 1891, v současné podobě funguje od roku 1985. Délka tratě je 510 metrů, jsou na ní tři zastávky a jezdí zde dva vozy.

Fotogalerie
3 fotografie