V souvislosti s pondělním zprovozněním metra A do Motola se o půlnoci změnily jízdní řády autobusů a tramvají, zejména na území Prahy 5 a 6. Cestující na letiště poprvé poveze autobusová linka 119 ze stanice metra Nádraží Veleslavín. Také další autobusové linky jedoucí po Evropské třídě budou končit u Nádraží Veleslavín, případně u Bořislavky.

Nově postavené zastávky metra jsou tak čtyři - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Kvůli nim trasu změnil mimo jiné autobus 108, u dalších jsou trasy zkráceny, či naopak prodlouženy. Nově vznikne tzv. metrobusová linka 142, která pojede z Nových Butovic přes Luka a Sídliště Dědina do stanice Nové Vokovice. Nahradí linky 225 a 214. Sloučí se linky 168 s 216 a linky 255 s 256.

Další změnou u autobusů bude přesměrování některých příměstských linek z Berounska, Rudné, Ořechu a Řeporyjí. Nově budou končit u stanic prodlouženého úseku metra. Tramvají, kromě zrušené linky číslo 2, se změny nedotkly.

Původně organizátor pražské MHD, společnost Ropid, počítal s mnohem výraznějšími změnami. Po nesouhlasu mnoha občanů a některých městských částí ale byly většinou zrušeny a zůstaly jen změny, které byly podmínkou financování metra z evropských fondů. Praha v žádosti o dotaci slíbila uklidnění povrchové dopravy.

Video
Video se připravuje ...

Otevření prodloužené linky A metra v Praze Petr Soukup,Pavel Schuster

V novém úseku metra mezi Dejvickou a Nemocnicí Motol nejezdí všechny vlaky mezi novými stanicemi. Od 6:00 do 9:30 v úseku Petřiny – Nemocnice Motol a od 9:30 do 20:00 v úseku Dejvická – Nemocnice Motol jede pouze každý druhý spoj. Navíc v dopoledních hodinách a večer mají vlaky interval až deset minut.

Nový šestikilometrový úsek metra přitom v pondělí slavnostně otevřeli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) a vedení pražského dopravního podniku. Za poměrně velkého zájmu Pražanů.

Chybějící eskalátor, portýři a nefunkční výtah

„Jezdíme dobře, jsem úplně spokojenej, myslím si, že cestující to vnímají také velmi pozitivně,“ hlásil České televizi v úterý ráno dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek ze stanice Nádraží Veleslavín. Ta si již stihla udělat negativní reklamu tím, že v ní chybí eskalátor při výstupu z vestibulu na samotný povrch na zastávku autobusu. S kufry tak lidem, kteří míří na letiště, pomáhají portýři. „Určitě to není ostuda, portýři jsou od aeroholdingu... Všechny eskalátory po celém metru se dělají při výšce výstupu 5 metrů, tady je to 4,7 metru,“ řekl Urbánek v ČT, která upozornila na technickou závadu, nefunkční výtah. A tedy problém pro imobilní cestující. „Mechanici jsou ve strojovně, již na tom pracují,“ reagoval Urbánek.

Vedle portýrů se přitom v metru objevili na všech zastávkách informátoři dopravního podniku, aby cestující seznámili se změnami, které otevření prodlouženého úseku zelené linky A přineslo.

Fotogalerie
26 fotografií