Adriana Krnáčová z hnutí ANO to dokázala! Včera večer se stala historicky první pražskou primátorkou! Hlas jí dalo všech 33 koaličních zastupitelů, kteří mají v 65členném zastupitelstvu opravdu těsnou většinu. Koalici na magistrátu tvoří ANO, ČSSD a Trojkoalice. Zastupitelé rovněž zvolili tři náměstky – za ČSSD Petra Dolínka, za Stranu zelených Matěje Stropnického a za ANO Evu Kislingerovou.

Volbě předcházela více než hodinová debata – Krnáčová totiž odmítla vystoupit, představit se a nastínit program rady. „Mrzí mě, že vám nestojíme ani za to, abyste nám sdělila svůj program,“ řekl předseda pražské ODS Filip Humplík. Krnáčovou za odmítnutí promluvit kritizovala rovněž zastupitelka ODS a radní Prahy 2 Alexandra Udženija. Podle ní Krnáčová pohrdá zastupiteli. Dosavadní náměstek primátora Václav Novotný (TOP 09) ukázal svou bezpečnostní prověrku a ptal se Krnáčové, zda ji ona a její budoucí radní mají.

Krnáčová promluvila až po svém zvolení. „Děkuji za vaše hlasy. Jsou před námi opravdu žhavé problémy, které musíme neprodleně řešit. Moc bych si proto přála, aby se toto zastupitelstvo nestalo jen kolbištěm pro výměnu osobních názorů. Budu ráda, když v zásadních věcech nalezneme shodu a to nejlepší řešení pro město a jeho obyvatele,“ řekla.

Tihle teď budou řídit magistrát:

* primátorka Adriana Krnáčová (ANO) – veřejná správa, boj s korupcí, legislativa

* náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO) – finance

* náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) – územní rozvoj

* náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) –doprava

* radní Michal Hašek (ANO) – majetek

* radní Libor Hadrava (ANO) – bezpečnost

* radní Radek Lacko (ANO) – zdravotnictví a bydlení

* radní Jana Plamínková (Trojkoalice) – infrastruktura

* radní Jan Wolf (Trojkoalice) – kultura a památková péče

* radní Irena Ropková (ČSSD) – školství

* radní Hana Nováková (ČSSD) – sport a volný čas